Kdy si dávat pozor na čtvrté kartě

Patrik Khudhur
17. 1. 2008 0:00
Dnes se podíváme na turn.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Prague Poker Casino

Ačkoliv je často na místě zvyšovat s jediným párem - tedy samozřejmě v případě, že je nejvyšším možným - jsou situace, kdy byste si naopak měli všimnout varovných signálů a stáhnout se. Nejčastěji byste se samozřejmě měli mít na pozoru, pokud jsou ve hře proti vám stále dva nebo více hráčů.

A-A vs. dva páry (varianta 1)
Představte si hru, kde držíte nejvyšší pár, ostatní přesto sází a zvyšují. Řekněme, že máte pocket cards A-9 a na stole je kombinace A-8-5. Nyní na turnu přišlo J a první hráč sází a člověk za ním bez váhání zvyšuje! Co uděláte? V takovém případě je na místě položit. S největší pravděpodobností by to totiž byl souboj s větrnými mlýny, neboť je zde vysoká šance toho, že jeden z hráčů drží MINIMÁLNĚ pár es s vyšším kickerem než vy. Spíše však stojíte proti někomu s dvěma páry.

Jiná by to byla, kdybyste stáli jen proti jednomu zbylému hráči, o němž navíc víte, že hraje agresivně. Takto však nejspíš oba vaši oponenti mají lepší kombinaci než vy a není pro ně problém porazit jednoduchý pár.

A-A vs. dva páry (varianta 2)
Pokud byste měl v ruce místo A-9 karty A-K, situace se poněkud mění a je na místě dorovnat (samozřejmě je třeba vzít v potaz také výši sázek). V takovém případě máte nejlepší možný pár a nejvyšší možný kicker. Ostatní mohou mít také nejvyšší pár, ale slabší kicker - například právě A-9 nebo A-Q. Samozřejmě je zde pořád možnost, že mají například dva páry, ale to je riziko, které se v takovém případě musí přijmout.

A-A vs. straight či flush
Ještě jinak byste měli uvažovat, pokud čtvrtá karta, tedy turn, zkompletuje možnou barvu nebo postupku. Máte-li A-K, na stole je A-8-9 a čtvrtá karta vykrystalizuje v 10, je zde riziko, že některý z protivníků právě dostal straight (například pokud má v ruce J-Q). Jestli jste na řadě jako první, nabízí se jako nejrozumnější alternativa "vyjasňující sázka". Proč vyjasňující? Inu, jejím hlavním posláním je totiž zjistit, jak na tom ostatní vlastně jsou. Pokud položí, je to jasné - neměli nic, nebo jen slabé kombinace. Jestli se vám však v odpovědi dostane re-raise, bude rozumné položit. Váš pár es by v takovém případě pravděpodobně byl jen pro smích králíkům.

Analogicky byste se měli zachovat, pokud turn zkompletuje možnou barvu a přijde kupříkladu čtvrtá srdcová karta. Když stojíte jen proti jednomu hráči, který jede první a zvyšuje o pár žetonů, měli byste dorovnat, neboť může jít o blaf. Jestli však ve hře stále zůstávají dva lidé a oba sází, respektive zvyšují, je na místě položit.

Pocket pair vs. overpair
Poslední situace, na níž se dnes podíváme je následující: V ruce držíte kombinaci Q-Q a až doposud jste si byli docela jisti svou dominancí, neboť flop byl 8-2-6 v různých barvách. Na turnu však přichází šok v podobě krále a jeden z hráčů sází. V takovém případě není od věci předpokládat, že má nejvyšší pár v podobě K-K. Zatněte zuby a položte - ve válce padají oběti a čekat na zázrak v podobě třetí dámy do party na riveru je naprostá pitomost

 

Právě se děje

Další zprávy