Hold´em: Žádná ruka není neporazitelná

Patrik Khudhur
24. 1. 2008 0:00
Nebojte se jít all-in.

V pokeru existuje jedno důležité pravidlo. Je vždycky lepší být tím, kdo jde all-in, než tím, kdo v takovém případě dorovnává all-in někoho jiného.

Z tohoto pravidla však existují následující výjimky:

1. Někdo vsadí všechny své žetony ještě před flopem
2. Ten, kdo jde all-in má velice málo žetonů a jde spíše o znouzectnost
3. Máte dostatečnou převahu v žetonech, dorovnejte.

Jak vypadá taková "dostatečná převaha" v žetonech, ptáte se? Dobrou mírou je asi 9-10násobek soupeřovy finanční zásoby. Opatrnější hráči pak za ideální považují spíše 11-12násobek.

Převaha či nikoliv?
Proč byste v těchto situacích měli automaticky dorovnávat, ačkoliv máte pocket cards ve stylu 9-6 a to ještě v různých barvách? Ze dvou hlavních důvodů.

Tím prvním je, že možná vůbec nemáte horší pocket cards než váš protivník. Uvědomte si, že je v zoufalé situaci a je docela pravděpodobné, že vsadil z jediného důvodu - získat blind bets ostatních soupeřů.

Vaše opatrnost zde tedy může být spíše ke škodě věci. Jde-li soupeř all-in z prostřední pozice a vy svých 9-6 zhodnotíte kritickým okem a řeknete si: "Ne, nebudu dorovnávat. Určitě má alespoň jednu kartu vyšší než deset a to bych měl nižší procentuální šance, než on." Proto položíte. Uvědomte si však, že pokud dorovnáte, může váš zoufalý soupeř klidně ukázat karty ve stylu 8-4 nebo 7-3!

Malé finanční riziko
Druhým důvodem k dorovnání je to, že finanční riziko, které podstupuje, zkrátka není natolik markantní, aby se vyplatilo položit. Pokud zvolíte Call, máte šanci, že se zbavíte dalšího protivníka a budete v turnaji zase o krok blíž finálovému stolu (pokud u něj ovšem již nesedíte).

I kdyby oponent po dorovnání vítězoslavně otočil pocket cards A-A, nemá žádnou jistotu, že nedostanete dva páry, postupku, nebo cokoliv silnějšího, co jej položí na lopatky. Žádná kombinace pocket cards totiž v hold´em nemá před flopem jistotu vítězství a nejsilnější kombinace A-A může klidně padnout proti "ubohým" 2-3.

 

Právě se děje

Další zprávy