Dětská knížka pro iPad vychovává k demokracii

LP Fish
18. 7. 2011 10:40
Aplikace pro iPad indického umělce učí už ty nejmenší chápat svět v celé jeho složitosti.

Vlastní dítě je pro každého rodiče především výzva. Otázkám vlastního potomka se nelze vyhnout, nechcete-li si později připadat jako pitomec, se kterým se vlastní dítě o některých aspektech svého života nechce bavit, protože má rozpačitý dojem z vašich uhýbavých odpovědí.

A může to být ještě složitější. Tak tedy - jak svému potomkovi vysvětlíte, že věci nejsou černobílé, pravda není jediná a u každé události lze najít rozdílné perspektivy, které to či ono pojímají různě, mnohdy i protikladně?

Na sexualitě nezáleží

Takové otázky řešil indický umělec Rághava KK, když si povídal se svými dvěma dětmi a přemýšlel, čím by jim jako programátor udělal radost. Výsledkem je dětská kniha - aplikace pro iPad Pop iT. Ta učí děti neobvykle přímou cestou liberálnímu přístupu k věci a snaží se pro ně formulovat věci, které jdou těžko přes ústa i leckterému dospělému. Tedy, knížka je o běžných věcech, které děti prožívají se svými rodiči - hraní, koupání nebo převlékání, ale je udělaná tak, aby ji mohly bez problému používat nejen heterosexuální, ale také homosexuální či lesbické páry. "

"Je to metafora pro změnu jedné perspektivy na druhou", říká Rághava v rozhovoru pro server Mashable, "vztah dítěte s rodiči se nezmění když mají dva tatínky nebo maminky. Snažím se provokovat v konceptu rodiny." Knížka byla na začátku července odprezentována na "veletrhu nápadů" TED v Edinburghu a dnes se již prodává v App Storu.

Open source pro všechny

K tvorbě knihy přistoupil Rághava velmi vědecky a zodpovědně. Jednotlivé stránky tak testoval na mnoha dětech, zaznamenával si kolik s tou kterou stranou tráví času a teprve podle výsledků zařazoval stránky napevno do knihy. Nicméně koncept dětské knížky ve které je problém nahlížen z několika perspektiv by rád udržel a pokračoval v něm v další, populárně naučné knížce.

Ta by mohla zpracovávat například příběh indické nezávislosti, ovšem jak z pohledu indického, tak z pákistánského a také z koloniálně britského. "Především chci ale tenhle koncept demokratizovat… vytvořit knihu jako open source a nechat další nezávislé animátory vytvářit plug-iny týkající se jejich zájmů, podle toho kde žijí", dodal Rághava pro Mashable. Dokázali by čeští historici nahlédnout husitské hnutí nejen ze zažitého "lidového" pohledu, ale také z pohledu "extremistických" a později takřka vyhlazeních adamitů a také z "ultrakonzervativního" úhlu řádu Německých rytířů?

 

Právě se děje

Další zprávy