Příběh Králičího ostrova

LP Fish
11. 7. 2011 9:20
Dvojice amerických umělců měla sen. Zřídit na osamělém ostrově v nádherné lokaci jezera Lake Superior ráj pro umělce
Foto: Andrew Ranville

Tenhle příběh začal na webu Kickstarter. Ten využívá sílu internetu k tomu, aby prosadil, zpopularizoval a především zafinancoval zajímavé projekty z jakékoli oblasti, jaká vás jen napadne. Může jít o zajímavou softwarovou aplikaci, nestardantně řešenou restauraci, revoluční kukuřici do mikrovlnné trouby, uzavřenou cestu tu nemají ani vynálezci … třeba perpetuum mobile.

Na Kickstarteru popíšete svůj nápad, zadáte rozpočet a časový limit, vymyslíte odměny pro vaše "donátory" a pak už jenom čekáte jestli se na internetu najde dost lidí, kteří by váš projekt ohodnotili, minimální částkou pár dolarů.

Všechno nebo nic

Zajímavý je především jednoduchý, ale skvěle vymyšlený finanční model Kickstarteru. Autorům zůstávají všechna autorská práva k projektu, ovšem na finance shromážděné prostřednictvím Kickstarteru dosáhnou jen tehdy, podaří-li se jim na svůj projekt sehnat celou částku, jakou na začátku zadali.

Podle autorů konceptu Kickstarteru tak zabraňují zbytečným investicím a nešťastným autorům projektu, kteří by svůj podfinancovaný nápad stejně nedotáhli do úspěšného konce. Pokud dosáhnete svého finančního cíle, vyhráli jste. Pokud se vám sejde peněz méně - váš nápad asi nebyl zas tak dobrý.

Skvělý nápad, že? Samotný Kickstarter je podle serveru Mashable jedním z nejzajímavějších projektů globálního internetu roku 2011.

Koupíme ostrov

Jeden z nejkrásnějších nápadů, které se na Kickstarteru objevily začal v únoru 2010, kdy se na další vlivné internetové stránce Craiglist.com, objevila nabídka odkoupit ostrov velký necelého půl čtverečního kilometru na jezeře Lake Superior na kanadsko amerických hranicích.

Nápadu koupit "Králičí ostrov" se chopila dvojice nadšenců. Jejich plán zahrnoval několik kroků - odkup samotného ostrova, jeho příprava (zahrnující odlesnění a drobnou úpravu terénu), nákup lodě zajišťující dopravu mezi pevninou a ostrovem a výstavbu malých domků pro budoucí obyvatele. A kdože měl ostrov podle jejich nápadu obývat? Umělci. "Králičí ostrov" se měl (má) stát uměleckou residencí, sídlem těch, kteří nemají zpeněžitelné nápady, zato krásnou duši i produkty. Měli zde bydlet, pracovat na obrazech či sochách, izolovat se od ruchu technologického světa. Ptákovina, že? Ne v době Kickstarteru.

Stačilo pár dní

Nutno dodat, že Andrew Ranville a Rob Gorski nechtěli přes Kickstarter zafinancovat celý projekt. Ostrov sami koupili a po komunitě internetových investorů chtěli "pouze" dvanáct a půl tisíce dolarů, aby na něm mohli realizovat svůj sen.

A právě směs dobré finanční rozvahy a romantického přístupu zaujal investory natolik, že se jim cílové částky podařilo dosáhnout ještě dávno před limitem. O nápadu se začalo psát nejen na blozích, ale také na řadě populárních "geekovských" serverech jako je například Gizmodo.com. A nadšení nebudila jen krásná příroda, která ostrov obklopuje. Ukázalo se totiž že internetová platforma Kickstarter může skutečně prodávat atmosféru nápadu, jakkoli šíleného, ale i naprosto přesahujícího "bitový svět". "Rozhodně lepší nápad, než nová aplikace do iPadu", komentoval Gizmodo nabídku Kickstarteru.

Do splnění časového limitu schází dnes dvojici majitelů uměleckého ostrova ještě čtyři dny. Jejich cílová částka je překročena o více než dvanáct set dolarů, na celkové částce se podílelo 172 lidí. A poučení na závěr: Věřte svým nápadů a hledejte platformy pro jejich realizaci. Všechno jde. Jen musíte (svou) správnou věc, vysvětlit na správném místě. A v době internetu, to jde o mnoho rychleji a jednodušeji. Za dobu psaní tohoto článku přibylo Andymu a Robovi na jejich kontě dalších 1020 dolarů. Možnosti tu jsou.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy