Co měla FBI na Steva Jobse: Uměl ohýbat realitu

ČTK David Slížek, ČTK
10. 2. 2012 8:00
FBI zveřejnila spis, který vedla na zesnulého šéfa Apple Steva Jobse.
Na filmovém festivalu v Hollywoodu v březnu 2010.
Na filmovém festivalu v Hollywoodu v březnu 2010. | Foto: Reuters

Americká FBI zveřejnila spis, který vedla na zesnulého šéfa firmy Apple Steva Jobse.

Vyšetřovatelé ho prověřovali, když úřady v roce 1991 zvažovaly jeho členství v Prezidentském výboru pro export - poradním orgánu prezidenta George Bushe staršího.

Tip: Celou zprávu FBI si můžete přečíst zde (anglicky)

Ohýbání reality

Protokol má 191 stran a obsahuje rozhovory s asi třemi desítkami přátel, kolegů a dalších Jobsových blízkých osob a je založeno na jejich subjektivních pohledech na Jobse.

V dokumentu se tak kromě jiného dočtete názory, že Jobs byl někdy tak posedlý mocí, že ztrácel smysl pro poctivost.

"Několik osob zpochybnilo poctivost pana Jobse, když uvedly, že pan Jobs by pro dosažení svých cílů dokázal překrucovat fakta a ohýbat realitu," konstatuje FBI.

List Washington Post v té souvislosti připomíná, že Jobsovi spolupracovníci používali pro jeho schopnost přesvědčit sebe i své spolupracovníky o nemožném pojem "reality distortion field" (pole ohnuté reality).

Bombová hrozba

Jobs podle názoru některých tázaných údajně zanedbával nemanželskou dceru a bral v mládí drogy - marihuanu a LSD. V době vzniku zprávy prý byl ale už nejméně pět let čistý.

Zpráva také uvádí, že v roc 1985 někdo Jobsovi vyhrožoval odpálením bomby. Neznámý muž zatelefonoval z budky do Apple a tvrdil, že v Jobsově domě a na dalšách místech nastražil nálože. Za jejich zneškodnění požadoval milion dolarů. Policie Jobsův dům prohledala, ale nic nenašla.

Vyšetřování Jobse celkově dospělo k závěru, že se jedná o skvělého vedoucího pracovníka, kterého lze doporučit na odpovědné místo a důvěřovat mu. Jobs poté v prezidentské radě opravdu působil.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy