Call of Duty 4 - dojmy z dema

Martin Havlíček
14. 10. 2007 0:00
Změna prostředí prospívá nejen psychice...
Foto: Hratelně.cz

Vše o Call of Duty 4 včetně recenze najdete zde!

Favorizovaný zápasník v ringu stříleček z prostředí druhé světové války zkouší novou kariéru. A většina hráčů to chápe jako změnu k lepšímu - vždyť válečné téma je už pěkně vybrakované. Zasazení hry do moderní doby přeci jen není tolik svazující a nabízí tak vývojářům více prostoru. Na druhou stranu, i takovýchto "moderních stříleček" už je dnes hodně, takže to Call of Duty 4 nebude mít lehké.

Foto: Hratelně.cz

Má hra šanci na úspěch? Přináší něco nového? Na tyto a na další základní otázky odpovědělo demo. Hratelná ukázka to bylo dost profláknutá, neboť záznam demoverze byl prezentován už dávno před jejím vydáním. Mise, která je v demu k dispozici, je situována do jakéhosi střednovýchodního města, které armádu Západu zajímá z toho důvodu, že se tam před nedávnem vyskytoval jeden z největších lumpů dnešní (fiktivní) doby, terorista Al-Asad. Hráčův úkol, potažmo úkol jednotky, které je součástí, nespočívá v jeho zatčení, nýbrž v podpoře tanku, který je obléhán teroristy. Postup ale není tak přímočarý (tedy vlastně je, ale o tom níže), jak by se mohlo zdát.

Celé město je pokryto nepřáteli, a proto zkrátka není možné dopravit jednotku rovnou k tanku. Začínáte tedy opodál a cestou musíte splnit několik úkolů. V první řadě je nutné zlikvidovat početné jednotky, které drží strategické pozice v komplexu polorozbořených budov. Volný přístup do budovy vám zajistí vaši kolegové, ale to, co se odehraje uvnitř, je už víceméně na vás a na několika dalších vojácích. Po úspěšném vyčistění budov, které z větší části nahlížíte skrze noktovizor, se přesunete na plácek pod most. I zde probíhají tuhé boje a co víc, po mostě si to šinou tanky. Druhý úkol: zlikvidovat obrněná vozidla. S pomocí naváděných raket to není nic těžkého - stačí zaměřit tank a střela už si najde cestu (vylétne vysoko do vzduchu a následně dopadne na vozidlo). Pak už následuje klidný průchod tržištěm k hlavní "scéně", tedy k bažině, kde probíhá obléhání tanku. Likvidací nepřátel, kteří stroj i jeho obránce ohrožují střelami z RPG, demo nekončí. Je potřeba skoncovat s nepřátelským hnízdem v budově, jež kropí bažinu z kulometů. A jelikož je tank porouchaný a vojáků je málo, musí teroristy postřílet vrtulníky. Ty však můžete přivolat teprve poté, co vyhodíte do vzduchu protiletadlové zbraně.

Foto: Hratelně.cz

Jak je z popisu patrné, hra servíruje akci ve velkém. No bodejť, je to přeci Call of Duty! A jako taková je hra značně lineární a chudá co do taktických možností. Hráč zkrátka musí tancovat podle toho, jak hra píská. Když ve vysílačce uslyšíte "Jacksone, zlikviduj ty tanky", tak to musíte udělat a co nejlépe ihned. Že by bylo moudré nejprve zlikvidovat ty vojáky na mostě? Ne ne, vojáci budou přibývat do té doby, dokud nesplníte úkol. Jakmile tak učiníte, kalašnikovy na chvilku utichnou.

I navzdory tomu máme z dema dobrý pocit. Atmosféra je totiž opět skvělá. Jen si to představte: oblohu rozkrajují rakety, tuhle zase prolétne hořící vrtulník a čas od času bojiště zbarví dorůžova světlice. Na taktiku hra kašle. Klidně můžete čapnout revolver a vlítnout doprostřed bojiště... Jaképak naklánění zpoza rohů a eliminace vojáků jednoho po druhém!

Foto: Hratelně.cz

Tuto skvělou atmosféru pak utužuje ještě grafické zpracování, které je na vysoké úrovni a exceluje především co do efektů. Vyzdvihnout musíme také animace, jelikož pohybové dispozice nepřátel jsou vskutku bohaté a precizní. Zejména pak upoutají teatrální skony, které jako by si tvůrci vypůjčil ze schwarzenegerovských filmů (nepřítel padne s prstem na spoušti, popř. neodpustí si před smrtí ještě pár cílených výstřelů).

Call od Duty 4, zdá se, půjde ve šlépějích svých předchůdců. Je to adrenalinová střílečka s hutnou atmosférou a bez jakýchkoliv náznaků taktiky či strategie. A komu se to nelíbí, ať si... zahraje Operaci Flashpoint!

 

Právě se děje

Další zprávy