Batman: Arkham Asylum - tentokrát bez licence

Martin Pelyněk
17. 10. 2008 0:00
Hra temnější než ulice Gothamu.
Foto: Rocksteady Studios

Zprvu se zdálo, že úžasná příležitost v podobě premiéry Temného rytíře (ač bez Batmana v názvu dokázal vydělat rekordní sumy) zůstane herními vývojáři oslyšena. Snad s výjimkou povinného Lego Batman se nikdo nehlásil o šanci na snadné zbohatnutí. Objevily se sice zkazky, že v Electronic Arts, konkrétně ve studiu Pandemic, mají problémy s freeformovým titulem ve stylu posledních Spider-Manů, takže ho asi nakonec zruší. Ale jinak ticho po pěšině.

Šance se nakonec chopil nečekaný hráč – Eidos. Ten nevlastní licenci na film, nýbrž pouze na komiksy, což je možná ještě lepší varianta, jelikož má volnou ruku ve výběru tématu i ve hře zpracovaných událostí. A podle všeho volil dobře. Děj je umístěn do prostoru nechvalně proslulého Arkhamského blázince, kde jsou střídavě internováni ti největší zločinci z celého Gothamu.

Foto: Rocksteady Studios

Na scénáři hry se podílí jeden z prestižních komiksových autorů Batmana Paul Dini, který na scénu hodlá přivést nejen díky Heathu Ledgerovi frčícího Jokera, ale i další padouchy. Co byste řekli na přehlídku Penguina, Mr. Freeze či Scarecowa? A co byste řekli na to, že si za ně budete moct zahrát? Zřejmě až jako za bonusové postavy po dokončení hlavní příběhové linky za Batmana, ale stejně. Tohle je nabídka, kterou žádný komiksový fanda neodmítá.

Foto: Rocksteady Studios

Herním stylem se dá Batman: Arkham Asylum zařadit nejblíže k akcím z pohledu třetí osoby. Taková škatulka je mu ale úzká. Kromě toho, že využijete celé řady pro Batmana příznačných gadgetů, které vám v rámci ústavu pomohou při detektivním vyšetřování, zabojujete si také pěkné zblízka. Jelikož má být střelba maximálně upozaděna (snad až na házení batarangu), musí tento aspekt hry fungovat na výbornou.

Batman bude mít širokou škálu úderů, které dokáže propojovat do efektních komb. Jde samozřejmě o mainstreamovou hru, takže řada úkonů bude automatizována, ale i tak byste se měli pěkně vyřádit. Nejen v boji. Často se budete muset potichu plížit, být přisátí na stropě, nebo se okamžitě skrýt ve stínu. A ambice autorů jdou ještě dále – čas od času před vás postaví výzvu v podobě hádanky, prý s důvtipným řešením. Jen doufáme, že to nebude zdržovat dynamiku hry. Za všechny splněné úkoly jste odměňováni zkušenostmi, které se následně promění v bodíky investovatelné do nových schopností, jako jsou další speciální úder či jejich síla.

Foto: Rocksteady Studios

Ptáte se, jak se superhrdina jako Batman dostane do blázince. Inu, to bylo tak. Jak známo Joker nikdy neumírá, a tak ho Batman zase jednou chytil, vsadil do svého Batmobilu a ujížděl s ním tam, kam patří – do věznice křížené s blázincem. Cestou si pěkně pokecali, tedy zejména Joker měl zase hodně co povídat. A zjevně nemluvil od cesty. Když se ho Batman chystal navléct do pout, byl Arkham přepaden. Ano, Batman padnul Jokerovi do pasti a ocitnul se uprostřed většiny ze svých arcinepřátel.

Batman se z léčky samozřejmě dostane, ale musí pochytat všechny volně se pohybující zloduchy. Ještě štěstí, že je Arkham opuštěný ostrov a pevnina v nedohlednu. Na velmi omezeném prostoru se tak utkáte s přímo pekelnickou galerkou. A vývojáři toho hodlají využít. Přestože se určitá komiksovost hry nezapře, je na ní patrný velmi vážný a osobitý styl. Žádná barevná přebujelost či parodie. Batman: Arkham Asylum má být velmi temným, atmosférickým zážitkem, kdy na vás budou promlouvat duchové stísněného prostředí. Dojem ze hry by svým způsobem mohl připomínat takovou pecku, jako například Bioshock. Podobnosti napomáhá také shodný engine, kterým je profláklý Unreal 3.

Foto: Rocksteady Studios

To je ohromný příslib a nezbývá než doufat, že si nepříliš zkušené studio Rocksteady nevzalo příliš velké a tučné sousto. Na druhou stranu, má velkou výhodu v tom, že nemusí spěchat, aby stihlo filmovou premiéru. Batman: Arkham Asylum si tak může být dovolit být v jízdním řádu zapsán až na konec příštího roku. V kolonce dopravních prostředků figuruje PC, Xbox 360 a Playstation 3.

 

Právě se děje

Další zprávy