Afrika - safari z pohodlí vašeho gauče

Josef Kníže
15. 8. 2008 0:00
Sony představuje svou exkluzivní PS3 simulaci fotografa. Dáte si říci?
Foto: Hratelně.cz

I přes sliby Sony, že bude Afrika něco víc, než jen hezká sbírka videí divočiny, teprve nedávno bylo možné se o tom přesvědčit na vlastní pěst, a to na Experience Playstation výstavě v Tokiu. Jak se tedy Afrika hraje a co všechno nabídne?

Foto: Hratelně.cz

Hru začínáte v táboře, který se jeví jako hlavní místo uložení hry a potřebných nastavení a kde máte všechno nářadí na vaši práci. Je tu obchod, kde si můžete pořídit nové modely fotoaparátů a jeho součástí, vychytávky do vašeho džípu, stany pro noční focení a jiná vylepšení,která vám příjemně zpestří hru. Dále tu máte svůj notebook, do kterého ukládáte všechny pořízené fotky. Pokud tak neučíníte, brzy vám dojde film ve foťáku. Také si tu listujete emaily, které představují hlavní úkoly pro hru. Dostáváte totiž nabídky, každou navíc se speciálním úkolem. Většinou se jedná o fotku dotyčného zvířete vyfoceného určitým způsobem (tj. s použitím stativu, v pohybu, noční fotky atd.). Za úspěšné fotografie dostáváte peníze, které vesele utrácíte v již zmíněném obchodě.

Foto: Hratelně.cz

Ovládání je velice dobře přeneseno z klasických akčních adventur. Postavu ovládáte levým analogem, pravým pak kameru, díky čemuž máte vždy dobrý přehled o okolí. Pak už je jen přítomna klávesa na plížení a focení, neboli pokleknutí a příprava fotoaparátu.

Ovládání vozidla je také klasicky konzolové. Dolní spouště se používají pro plyn a brzdu, zatáčí se levým analogem a kamerou šmejdíte analogem pravým. Vše je prý velice intuitivní a dobře používatelné.

Afrika je ale především o focení, a zde vsadilo Sony na realitu. Kromě výběru foťáku tu dostanete také příslušenství. Ať už se jedná o různé čočky, objektivy či blesky, vše se znatelně odráží na kvalitě fotografií, což pro změnu ovlivňuje výsledné hodnocení a výplatu.

Při focení divoké zvěře si nelze nevšimnout jejich realistického chování. Zvířata ve hře se totiž, stejně jako jejich živé předlohy, nerada fotí. Vlítnout do chumlu lvů s foťákem tak není to pravé ořechové. Za prvé se rozutečou do všech světových stran, za druhé můžete přijít o nohu (nebo ruku, nebo kus těla). Jediným způsobem, jak ulovit skvělou fotku je tak ke zvířeti se připlížit, zazoomovat, vyčkat správný okamžik a cvaknout.

Foto: Hratelně.cz

Stejná pravidla se vztahují i na řízení. Přiblížení se ke zvířatům v plné rychlosti se rovná další hodině hledání rozprchlých chlupatců. Pokud vás zajímá, zda budete moci zvířata přejíždět, tak vězte, že to možné není. Pokaždé těsně před srážkou vaše auto zastaví a dostanete varovné hlášení od parťáka, že byste tak blízko chodit neměli.

Hra bude obsahovat i střídání dne a noci a také proměnlivé počasí. K večeru se vždy automaticky vrátíte do tábora, kde si hru uložíte, pochlubíte se nově nabytými fotkami, popadnete stan a vyrazíte na noční safari. Nesmím také opomenout možnost využití Průvodce, kde se dočtete zajimavé informace se o všech zvířatech se zázemím National Geographic, včetně jejich přibližné polohy a 3D interaktivního modelu.

Foto: Hratelně.cz

Hra zatím vykazuje jen několik menších nedostatků. Největším z nich je špatný framerate, kdy se obraz dost často seká. Vzhledem k obrovské rozloze a dennímu cyklu se dá přimhouřit jedno oko, příjemné zážitky to ale rozhodně kazí. Doufejme, že to vývojáři do vydání odstraní. Další nepříjemností je ,,rozřezání" herního světa. Ačkoli je Afrika dle prvního pohledu plně přístupna, mnohdy narazíte na neviditelné stěny a nové oblasti se nepříjemně nahrávají s černou obrazovkou. Uvidíme, jak to nakonec bude ve finální verzi.

Afrika tak zatím vypadá velice pěkně a možnost zažít bezesné noci s fotoaparátem v rukou naláká snad každého. Afrika se chystá exkluzivně na PS3 již v září, zatím pouze v Japonsku.

 

Právě se děje

Další zprávy