Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo v několika dnech opravovat

ČTK ČTK
2. 7. 2024 13:27
Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo v několika dnech opravovat

Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo pro místní rozvoj v několikadenních odstupech postupně opravovat a doplňovat o další funkce. Učinit tak chce úřad v reakci na technickou chybu v systému, podle které mohli úředníci editovat či zcela rušit některé žádosti o stavební povolení, které by jinak neměli mít možnost upravovat. Uvedl to mluvčí ministerstva Petr Waleczko. Požadavky a připomínky, které ministerstvo v pondělí po spuštění systému obdrželo, v současnosti řeší s dodavatelem.

S možností vidět záměry ke stavebním povolením, které patří i jiným stavebním úřadům, systém a nový stavební zákon počítá. "Je to kvůli vzájemné koordinaci a spolupráci například s dotčenými orgány. Stavební úřady ale nevidí jednotlivá řízení, dokumenty a podobně," řekl Waleczko. Možnost upravovat jiné záměry je podle něj ovšem technickou chybou, kterou ministerstvo řeší s dodavatelem a kterou chce odstranit do konce týdne. "Úředník nesmí účelově údaje měnit. Stejně tak je to v situaci, kdy omylem dostane spis, který mu nepřísluší. Pokud někdo neoprávněně upravuje záměr, zůstává o tom v systému přesný záznam," řekl.

Mluvčí městské části Praha 1 řekla, že ministerstvo pro místní rozvoj v pondělí prostředí systému pro úředníky upravovalo a již se jim nezobrazují všechny žádosti. Vše potřebné má stavební úřad městské části od pondělí nastavené, žádnou poslanou žádost zatím ale neeviduje.

Za pondělek se do portálu stavebníka podle ministerstva přihlásilo skoro čtyři a půl tisíce lidí a bylo odesláno 113 žádostí o stavební povolení. Do Informačního systému stavebního řízení se v pondělí přihlásilo čtyři a půl tisíce úředníků. Po technické stránce bylo podle ministerstva pro místní rozvoj spuštění obou systémů úspěšné.

 

Právě se děje

Další zprávy