YouTube útočí. Chce ohrozit i iTunes

Michal Najman
23. 8. 2006 18:00
Los Angeles - Na hudebním poli možná nastanou nové časy. Portál YouTube plánuje nabídnout hudební videa zdarma, což může ohrozit i pozici iTunes.

Portál YouTube.com intenzivně jedná s hudebními vydavatelstvími Warner Music a EMI o bezplatném poskytování všech jejich hudebních videoklipů. Nic není zadarmo, ale platit nebudou uživatelé - vše bude hrazeno z reklamy.

Hudební videa by pak byla k dispozici na stránkách YouTube nejen ke zhlédnutí, ale dokonce ke stažení.

Tento koncept by mohl otřást zatím pevnou pozicí největšího světového online prodejce hudby iTunes, což je divize společnosti Apple. Na jejich serveru mohou zákazníci získat jednu písničku za 99 centů, tedy asi 21 korun.

Paris Hilton v jednom z mnoha videí na stránkách Youtube.com
Paris Hilton v jednom z mnoha videí na stránkách Youtube.com | Foto: Youtube.com

Máme Paris Hilton

Na stránce YouTube.com si návštěvníci denně prohlédnou až 100 milionů krátkých videí. Stránka byla původně téměř bez reklamy a to ze dvou důvodů.

Zadavatelé reklamy nechtěli být spojování s mnohdy nevhodnými či závadnými domácími videy a zakladatelé stránek nechtěli nadměrnou reklamou odradit uživatele.

YouTube nedávno spustil i vlastní internetový televizní kanál, jehož hlavním tahákem je Paris Hilton. Zde již bude reklama hlavním zdrojem příjmů. Jedním z důvodů výrazných změn ve strategii může být podle některých analytiků chystaný prodej serveru.

Stránka YouTube.com byla založena před 18 měsíci dvěma kalifornskými mladíky Stevem Chenem a Chadem Hurleym, kteří se potkali jako zaměstnanci společnosti PayPal.

 

Právě se děje

Další zprávy