Vyšetřování: Hlavní viník kyperské krize je prezident

ČTK ČTK
7. 10. 2013 17:16
Komunistický prezident Christofias byl hlavou státu od roku 2008.
Nový kyperský prezident Demetris Christofias.
Nový kyperský prezident Demetris Christofias. | Foto: Reuters

Nikósie - Za kyperskou finanční krizi, která dovedla zemi na pokraj bankrotu, je odpovědná především "lehkovážná" hospodářská politika bývalého prezidenta Demetrise Christofiase. Vyplývá to podle agentury AP z výsledků nezávislého vyšetřování.

Christofias prý ignoroval varování ohledně nadměrných výdajů a zhoršil problémy země odkládáním rozhovorů o mezinárodní pomoci.

"Trval na svých názorech, ignoroval rady a prosby ekonomických expertů," píše se v nezávazné zprávě tříčlenné vyšetřovací komise vytvořené z bývalých soudců. Podle Christofiase bylo toto vyšetřování "nezákonné" a zpráva je "plná výmyslů a pomluv".

Komunistický prezident Christofias byl hlavou státu od roku 2008 do letošního února. Během jeho funkčního období se finanční situace kyperské vlády i bankovního sektoru zhoršila, což v polovině loňského roku vyústilo v rozhodnutí požádat o mezinárodní finanční pomoc. Christofias však navrhované podmínky pomoci odmítal, takže dohoda byla uzavřena až letos v březnu za nového prezidenta Nikose Anastasiadise.

Kypr se dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu korun). Dohodu ale provázejí přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Nezávislé vyšetřování bylo zahájeno po dosažení dohody o mezinárodní pomoci s cílem určit, kdo za hospodářské problémy Kypru nese odpovědnost. V pravomoci vyšetřovatelů však není iniciovat trestní řízení. Vyšetřovatelé vyslechli zhruba 46 svědků, včetně současného prezidenta Anastasiadise. Toho podrobili kritice kvůli nedostatečné přípravě pro jednání s představiteli eurozóny. 

Tak vypadá krize. Letošní fotky z Kypru

 

Právě se děje

Další zprávy