USA prudce snížily úroky, zkouší tišit krizi hypoték

jau
19. 9. 2007 10:10
Trh zareagoval okamžitým růstem akcií
Dolar se vyšplhal na své čtyřleté maximum vůči japonskému jenu. Dobré makroekonomické výsledky potěšily investory a FED tak letos zřejmě nebude snižova úrokové sazby.
Dolar se vyšplhal na své čtyřleté maximum vůči japonskému jenu. Dobré makroekonomické výsledky potěšily investory a FED tak letos zřejmě nebude snižova úrokové sazby. | Foto: Reuters

New York - Po několika týdnech nejistoty, která po realitním trhu začala zachvacovat i další části americké ekonomiky, zasáhla centrální banka.

Americký Fed snížil základní sazbu úroků o půl procentního bodu, aktuálně tak dosahuje 4,75 procenta. Celé poslední čtyři roky americké úroky rostly.

Šéf centrální banky Ben Bernanke měl před sebou jedno z nejtěžších rozhodnutí kariéry - snížit sazby a ulevit lidem s hypotékou, anebo dál důsledně hlídat, aby americkou ekonomiku nezačala brzdit inflace.

Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému. | Foto: Reuters
Více o krizi: Přišel úvěrový Armagedon. Spasí Ameriku Bernanke?

Trhy na rozhodnutí centrální banky zareagovaly okamžitým skokem nahoru, hlavní indexy stouply o 1 procento. Snížení sazby o 0,5 procentního bodu bylo víc, než velká část expertů očekávala.

"Otevřeli jsme šampaňské a sušenky," reagoval pro CNN Alan Skrainka, hlavní analytik společnosti Edward Jones: "Není to zázračný elixír, který řeší vše přes noc, ale je to správný krok, díky němuž může ekonomika dál růst."

Obchodník bedlivě sleduje jeden z monitorů burzy v New Yorku.
Obchodník bedlivě sleduje jeden z monitorů burzy v New Yorku. | Foto: Reuters
Krize hypoték v USA: Panika na burzách sílí - Počátek krize, která přinesla miliardové ztráty investorům do akcií
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech
Přišel úvěrový Armagedon. Dal se předvídat - Analýza krize hypoték, jejímž důsledkem jsou i vážné problémů celého úvěrového segmentu
Foto: Reuters
Krize hypoték: Bush má plán, jak zachránit Američany - Své si k problémům řekl i Americký prezident
 

Právě se děje

Další zprávy