Telefónica chce operátora O2

vid, Reuters
31. 10. 2005 23:36
Londýn / Madrid Španělská Telefónica nabídla za britského mobilního operátora O 2 celkem 17,7 miliard liber (asi 770 miliard Kč).

Španělé ohlásili nabídku včera. Celou cenu by měli zaplatit v hotovosti. Za jednu akcii britského operátora nabídli 200 pencí, což je o 22 % více, než byla jejich páteční uzavírací hodnota.

O britskou O2, která je v centru zájmu finančních investorů, se přitom ucházel i německý Deutsche Telekom. Společně s nizozemskou telekomunikační společností KPN přišel s nabídkou již dříve v tomto roce, ale k žádné dohodě s vlastníky O2 nedospěl.

Telefónica nemá obchod jistý

Analytik Deutsche Bank Gareth Jenkins nicméně předpokládá, že některý investor se pokusí Telefóniku přeplatit. Podle něj by to mohl být znovu Deutsche Telekom, který by zaplatil částečně v hotovosti a částečně akciemi.

Pokud by se Telefónice obchod vydařil, získala by 25 milionů nových klientů, které má O2 na britských ostrovech a v Něměcku. Španělé se už ostatně před třemi lety snažili vytvořit nového operátora na německém trhu, ale nakonec se stáhli.

Španělé se teď zaměřují na Evropu

Po expanzi v Jižní Americe se španělská firma zaměřila také na pronikání na evropské trhy. Od transakce si slibuje růst výnosů na akcii a do tří let by fúzí chtěla ušetřit 293 milionů euro ročně na provozních nákladech a investicích do kapitálu.

Telefónica, která je podle tržní hodnoty pátou největší telekomunikační společností na světě, letos koupila také 51procentní státní podíl v Českém Telecomu. Celkem za něj zaplatila 82,6 miliardy Kč. Získala tak i mobilního operátora Eurotel a s ním i jeho 4,5 milionu klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy