Soud potvrdil rozsudek: Berezovskij si odsedí šest let

Red Eko
4. 2. 2008 11:36
Za zpronevěru ho čeká trest, kterému uniká

Moskva - Moskevský soud v pondělí potvrdil listopadové rozhodnutí v kauze Berezovskij. Odvolání mediálního magnáta a oligarchy Borise Berezovského odmítl s tím, že šest let vězení za vytunelování Aeroflotu je adekvátním trestem.

Kdysi jeden z nejvlivnějších a nejbohatších mužů Ruska byl v nepřítomnosti odsouzen k šesti letům vězení za to, že podle soudu zpronevěřil částku 215 miliónů rublů (necelých 160 miliónů korun), patřící letecké společnosti Aeroflot.

Berezovskij ve firmě vlastnil v devadesátých letech rozhodující podíl.

Vinen, potvrdil soud

Pondělní rozhodnutí soudu potvrdilo původní verdikt, píše ruský Itar-Tass. Ruský oligarcha musí zpronevěřené peníze vrátit a odsedět si šestiletý trest odnětí svobody. Podle slov jeho právníků se však Berezovskij cítí nevinný a celý proces má politický podtext.

Šest let vězení za vytunelování Aeroflotu, tak zní verdikt moskevského soudu.
Šest let vězení za vytunelování Aeroflotu, tak zní verdikt moskevského soudu. | Foto: Reuters

Británie vydání odmítá

Ruskému vězení se Berezovskij přesto úspěšně vyhýbá. Od roku 2001 žije v exilu v Londýně a britské úřady ho odmítají přes četné žádosti z Moskvy do Ruska vydat.

Berezovskij získal obrovský majetek během ruské privatizace na začátku devadesátých let a byl blízkým přítelem tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.

Kreml viní Berezovského z pokusu o státní převrat - ČTĚTE ZDE

Zpočátku podporoval i jeho nástupce Vladimira Putina, ale pak mezi oběma muži propukly spory a Berezovskij odešel do Británie. Tam nedávno prohlásil, že udělá vše pro svržení Putina. 

 

Právě se děje

Další zprávy