Slovensko má problém, EU mu zastavila peníze na dálnice

ČTK ČTK
21. 2. 2013 14:46
Slováci chtěli proplatit peníze, které podle pravidel EU dostat nemohli
Vizualizace mostu přes dálnici D1, který se zřítil poblíž Spišské Nové Vsi.
Vizualizace mostu přes dálnici D1, který se zřítil poblíž Spišské Nové Vsi. | Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Bratislava - Evropská unie zastavila Slovensku platby z unijních fondů na financování projektů v dopravě.

Důvodem jsou zejména pochybení Bratislavy v žádosti o proplácení nákladů na výstavbu dálnic. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo dopravy. Oznámení přišlo krátce poté, co vláda premiéra Roberta Fica ohlásila rozsáhlý program budování dálnic a rekonstrukce silnic. 

Platby v operačním programu Doprava byly prý přerušeny kvůli tomu, že Slováci chtěli proplatit 5,4 milionu eur (127 milionů korun) za výdaje, které podle pravidel EU z eurofondů financovat nelze. Šlo zejména o neplánované náklady, které vznikly v souvislosti s výstavbou dálnice na západě země. 

Slovensko má v tomto programu podány dvě žádosti na vyplacení 44 milionů eur. "Dokud se problém nepodaří vyřešit, nebudou proplaceny ani žádné jiné žádosti v budoucnu," upozornilo ministerstvo dopravy. Verdikt Bruselu o dalším postupu úřad očekává v březnu. 

 Zatím není jasné, zda rozhodnutí EU ovlivní realizaci plánovaných nebo rozběhnutých projektů. Odpovědnost za vzniklou situaci si přehazují bývalí ministři dopravy. Fico nedávno uvedl, že vláda do roku 2016 hodlá do dopravní infrastruktury investovat osm miliard eur, z toho zhruba polovinu by mohly vykrýt právě peníze z fondů EU. 

Podle medií Brusel zastavil Slovensku také vyplácení peněz na projekty v oblasti životního prostředí. Stalo se tak kvůli tomu, že programy Doprava a Životní prostředí posuzoval v jednom balíku. Slovensko totiž žádalo o proplacení peněz z obou programů v jedné žádosti. 

Také Česko mělo potíže s platbami z operačních programů Životní prostředí a Doprava, které Brusel pozastavil zemi v roce 2011. Čerpání peněz bylo obnoveno loni.


 

Právě se děje

Další zprávy