Schváleno: InBev se stává světovou pivní jedničkou

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
29. 9. 2008 14:26
Akcionáři schválili koupi Anheuseru
Foto: Aktuálně.cz

Lovaň/St.Louis - Akcionáři pivovaru InBev schválili koupi akcií Anheuseru, za které zaplatí 52 miliard dolarů (884 miliard korun).

Vznikne tak největší pivovarnická firma světa, jejíž tržby přesáhnou 36 miliard dolarů. Celkově pak dohromady uvaří čtvrtinu piva, které se na světě vypije.

InBev, který v Česku vlastní pivovary Staropramen, zaplatí za americkou společnost celkem 52 miliard dolarů. To je 70 dolarů na akcii a podle agentury Reuters 27 procent nad rekordní cenou z října 2002.

Jde o největší fúzi v pivovarnictví a historicky třetí největší převzetí americké společnosti zahraničním kupcem. 

Budvaru se spojení nedotkne

Nová společnost se bude jmenovat Anheuser-Busch InBev a povede ji dosavadní šéf InBevu Carlos Brito.

Šéf Anheuseru a potomek zakladatelů firmy August A. Busch IV bude členem představenstva. "Obě firmy dostanou přesně to, co chtěly," komentoval transakci Tom Pirko, šéf konzultační firmy Bevmark.

Anheuser bude moci ve světě lépe prodávat svoji vlajkovou loď - pivo Budweiser.

InBev naopak získá bezmála poloviční podíl na americkém trhu, a také znovu dobude pozici světové jedničky, na níž ho loni předstihl SABMiller.

Na spory Budějovického Budvaru s americkým rivalem o ochranné známky Budweiser by fúze neměla mít žádný vliv - platné registrace a soudní rozhodnutí v jednotlivých zemích musí respektovat i nová firma.

Spojení musí ještě schválit také antimonopolní úřady. Podle prohlášení InBevu by ale povolování mělo jít hladce a transakce by měla proběhnout ještě letos.

Díky fúzi pivovary ušetří ročně 1,5 miliardy dolarů na nákladech, od roku 2010 by měly zvýšit ziskovost.

 

Právě se děje

Další zprávy