Ruský hliníkový magnát koupil část automobilky GM

dkl
7. 8. 2007 13:15
Děripaska má údajně pět procent
Koncept auta Evoq ze stáje General Motors
Koncept auta Evoq ze stáje General Motors | Foto: GM

Moskva - Druhý nejbohatší Rus Oleg Děripaska znovu rozšiřuje portfolio svých investic. Nyní se dle deníku Vědomosti pustil do automobilového průmyslu a koupil pětiprocentní podíl v gigantu General Motors.

Dle zdroje, který noviny citují, koupil Děripaska akcie přímo na trhu, podíl nepřesáhl pět procent a další nákupy nyní neplánuje.

Děripaskův mluvčí celou záležitost odmítl komentovat.

Podle včerejší zavírací ceny stály akcie na burze 32,45 dolarů. Za pětiprocentní podíl tak miliardář dal přibližně 900 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 18,5 miliardy korun.

Pokud by jeho podíl překročil hranici pěti procent, musel by dle burzovních pravidel svoji účast ve firmě oficiálně oznámit.

Majitel firmy RusAl Oleg Děripaska
Majitel firmy RusAl Oleg Děripaska | Foto: Reuters

Zkušenosti s auty

Nejde ale o úplně první investici oligarchy do autoprůmyslu. Již v květnu jeho skupina údajně souhlasila s investicí 1,54 miliardy dolarů do kanadského výrobce autodílů Magna. Naopak ale odmítl, že by měl zájem o značky Jaguar a Land Rover, které mohl koupit od firmy Ford Motor.

Navíc mu patří automobilka Gaz.

Jeho jmění je odhadováno na 16,8 miliardy dolarů, což je v přepočtu 345 miliard korun.

Svůj majetek nabyl stejně jako ostatní oligarchové v devadesátých letech, kdy při divoké privatizaci vedené zesnulým bývalým prezidentem Borisem Jelcinem bylo možné získat velmi lehce a lacino podíly ve strategických firmách.

General Motors je nyní uprostřed hluboké restrukturalizace, kvůli které o práci přijde asi 34 tisíc lidí a bude muset zavřít dvanáct továren v Severní Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy