Ruská elita má novou hračku: Jachty

dkl, Reuters
29. 10. 2006 13:00
Moskva - Přestože řeka v zimě zamrzá a hezkých dní je poskrovnu, moskevští boháči se zamilovali do lodí.
Foto: Reuters

V Moskvě a okolí je skutečně slunečno jen několik týdnů v roce, scenérie je častěji pokryta šedým povlakem mraků. Navíc řeka v zimě zamrzá. Pro jachting zřejmě nejnepříznivější podmínky.

Přesto v ruském hlavním městě přibývá luxusních plavidel geometrickou řadou. Pro třídu zbohatlíků jsou už auta jako Bentley, nejnovější BMW či Hummer pouhou módou včerejška. Loď je to, co teď musí mít prostě "každý, kdo něco znamená".

To musím mít

Podle Guillauma Vorstelmana, který provozuje společnost prodávající luxusní americké jachty, roste ruský trh tak rychle, že letos už prodal pětkrát více kousků než za celý loňský rok.

Foto: Reuters

"Lodě jsou prostě nyní v kurzu," říká Vorstelman.

"Spousta lidí, co si jachtu koupí, ji nikdy ani nepoužijí. Mohou ale říci, že mají loď," popisuje motivy nákupu ochodník.

Další kupující už sice loď mají, ale nejsou spokojeni.

"Přestože už jednu loď mám, chtěl bych větší. Modernější," říká dvaašedesátiletý byznysmen Míša.

Utrácejí za přepych

Přestože mnoho ze 142 milionů Rusů žije jen těsně nad hranicí chudoby, vysoké ceny ropy a kovů přinesly pohádkové bohatství elitě národa, zvané "Noví Rusové". Ti si při útratách svých milionů neberou žádné servítky.

"Chtějí jen ty nejlepší a nejrychlejší lodě, které si dovedete představit. To, co se nám povede prodat v Moskvě, jsme neprodali nikde jinde na světě," uvádí Vorstelman.

Foto: Reuters

Podobné zkušenosti má další prodejce, Andrej Bojko. Za posledních pět let se každým rokem zdvojnásobí objem prodaných lodí. Uplynulých dvanáct měsíců pro něj znamenalo 178 obchodů.

"To je hodně i na evropské poměry," říká Bojko.

Jachty na řece

Jachty, které se prodají v Moskvě, se většinou na moře nepodívají. To je totiž vzdáleno stovky kilometrů. Většina výletů se tak pořádá na řece Moskva, protékající hlavním městem, či v přilehlých vodních kanálech.

Nebývalý zájem vybičoval i místní podnikatele. První ruskou firmou, která se zabývá stavbou velkých luxusních motorových člunů a jachet, je Timmerman.

"Víme, že dokážeme vyrobit velmi dobrou a exkluzivní super jachtu v nejvyšší kvalitě za cenu o dvacet až třicet procent nižší než západní společnosti," myslí si Vladimir Šchelin, šéf prodeje firmy Timmerman Yachts.

Jedním z jejich zákazníků je i Sergej Komarov. Objednal si menší model, který ho vyjde na sto tisíc dolarů, tedy asi 22,5 milionu korun.

"Nemáme tu moc dobré počasí. Jachtu využiji maximálně dva nebo tři měsíce v roce," říká devětadvacetiletý Sergej.

"Je to spíš taková hračka, ale prostě se mi líbí," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy