Ropa je jako na houpačce. Raketově rostla, nyní klesá

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
23. 9. 2008 8:52
Výkyvy způsobuje i nedůvěra v záchranný plán USA
Foto: Reuters

New York - Ceny ropy se v uplynulých hodinách výrazně zhouply. Zatímco v závěru pondělního obchodování raketově vylétly o 20 procent na více než 130 dolarů za barel, dnes ráno naopak oslabují.

Jak napsala agentura Bloomberg, včerejší rekordní nárůst cen ropy o 20 procent měl podle analytiků především technické odůvodnění - investoři chtěli co nejvíce vydělat na končícím říjnovém kontraktu pro americkou lehkou ropu.

K pondělnímu růstu ceny ropy ale přispěl také dolar, který kvůli problémům ve finančním sektoru oslabil oproti evropské měně nejvíce od ledna roku 2001.

Nyní již pro ropu platí listopadový kontrakt a její ceny klesají.

Trh stále nevěří, že americká vláda bude úspěšná ve svém plánu zabránit hospodářské recesi. Ta totiž v sobotu oznámila svůj záměř dotovat krizový finanční trh částkou 700 miliard dolarů.

"Pořád to nevypadá, že by se USA brzy ze zmatků dostaly," řekl pro agenturu analytik Commodity Warrants Australia Toby Hassall. "USA jsou největším spotřebitelem energie a pokud jsou vyhlídky pro ekonomiku nejisté, pak to pro ropu nebude znamenat silný vývoj."

Americká lehká ropa se obchoduje na částce 109 dolarů za barel a severomořská ropa Brent stojí 105,7 dolarů za barel.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy