Microsoft hodil ručník do ringu. Vzdal boj o Yahoo

Red Eko, Reuters
4. 5. 2008 17:48
Microsoft nebyl ochoten zaplatit požadovanou cenu
Foto: Reuters

San Francisko - Microsoft se rozhodl stáhnout svou nabídku na koupi internetové firmy Yahoo.

Podle agentury Reuters jednání skončilo s tím, že firmy nemohly dospět k dohodě o ceně. Yahoo odmítlo i zvýšenou nabídku Microsoftu, který byl nakonec ochoten za akcie internetové společnosti zaplatit 47,5 miliardy dolarů, tedy 33 dolarů za akcii.

Původní nabídka Microsoftu zněla na 31 dolarů za akcii, Yahoo ji ale označila za podhodnocenou.

Microsoft pak zvýšil nabídku na 33 dolarů za akcii, ale Yahoo podle Microsoftu chtěl 37 dolarů za akcii. Každý dolar za akcie Yahoo podle expertů představoval zvýšení ceny o 1,4 miliardy dolarů.

Nad 33 dolarů za akcii už podle agentury Reuters nechtěl Microsoft jít.

Vaše požadavky byly nesmysl, tvrdí Ballmer

Generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer v noci na dnešek uvedl, že Yahoo odmítla přistoupit na jakýkoliv návrh pod 37 dolarů za akcii.

"Jsme přesvědčeni, že ekonomické požadavky Yahoo jsou pro nás nesmyslné," uvedl Ballmer. Podle něj proto bylo v zájmu akcionářů i zaměstnanců podniku, aby Microsoft nabídku stáhl. Ballmer zároveň oznámil, že Microsoft se nepokusí ani o nepřátelské převzetí Yahoo.

Spadnou akcie Yahoo?

Analytici tvrdí, že Yahoo hru překombinovala a její akcie spadnou dolů až o třicet procent, až se v pondělí začne znovu obchodovat.

Šéf Yahoo Roy Bostock neskrýval radost nad odchodem Microsoftu. Uvedl, že je jeho firma nadále přesvědčena, že nabídka Microsoftu byla podhodnocená. Yahoo se podle něj pokusí o alternativní příležitosti, blíže se ale nevyjádřil. Spekuluje se, že Yahoo by se mohla dohodnout na spolupráci s konkurenční společností Google.

K dohodě by společnosti mohly dospět příští týden, řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s jednáním. O jejich zájmu spolupracovat se spekulovalo už dříve.

V rámci dohody by Yahoo zobrazoval reklamy Google u svých výsledků vyhledávání.

Yahoo byl podle březnových čísel nejnavštěvovanější stránkou ve Spojených státech, když zaznamenal 139 milionů unikátních uživatelů. Google byl druhý a Microsoft třetí.

 

Právě se děje

Další zprávy