Korea dala Microsoftu pokutu za monopol

ČTK, eko
7. 12. 2005 15:12
Soul – Microsoft údajně poškozuje konkurenci a spotřebitele tím, že dodává do Windows zabudované programy Windows Media Player a Messenger.

Jihokorejský antimonopolní úřad proto společnosti udělil pokutu 33 miliard wonů (asi 830 milionů korun), největší pokutu, kterou kdy úřad zahraniční firmě dal.

Microsoft musí podle verdiktu úřadu také uvést do půl roku na trh dvě nové verze Windows jednu bez Media Playeru a bez Messengeru, druhá by měla naopak obsahovat i programy konkurence se stejnou funkcí.

Podobný verdikt vynesla vloni i Evropská komise, která donutila Microsoft prodávat v Evropě novou verzi Windows bez přehrávače Windows Media Player. (Více o případu čtěte zde)

Zmizí Windows z Jižní Koreje?

Ve hře je ale ještě jeden scénář. Microsoft pohrozil, že by mohl Windows úplně stáhnout z jihokorejského trhu nebo zpozdit uvádění nových verzí. Microsoft o tom mluvil už dříve, když začala korejská Komise pro spravedlivý obchod (FTC) případ Windows řešit.

Foto: Aktuálně.cz

Softwarová firma však zatím situaci uklidňuje. "Teď není ten pravý čas mluvit o tak nepravděpodobném postupu. Proti rozhodnutí FTC se odvoláme a budeme se snažit ho zvrátit," řekl podle Korea Times mluvčí jihokorejského Microsoftu Kwon Čchan.

Microsoftu  konkuruje Linux

Sporu mezi antimonopolním úřadem a Microsoftem se pokusila využít firma Linspire, která nabídla dodat za 5 milionů dolarů (kolem 120 milionů korun) operační systém Linux na všechna "pécéčka" a notebooky v Jižní Koreji.

Vláda už se dříve rozhodla dát přednost konkurenčním operačním systémům před Windows od Microsoftu. V serverech deseti tisíc škol chce nainstalovat Linux a na stejný operační systém částečně přešla i jihokorejská pošta.

 

Právě se děje

Další zprávy