Kolaps General Motors. Výroba stojí v polovině závodů

Redakce EKO, Reuters
10. 3. 2008 14:45
Stávka u dodavatele brzdí největší americkou automobilku
Ani dvanáctý den vyjednávání ve firmě American Axle o nové pracovní smlouvě nepřinesl výsledky a stávka tak nadále ohrožuje americké automobilky.
Ani dvanáctý den vyjednávání ve firmě American Axle o nové pracovní smlouvě nepřinesl výsledky a stávka tak nadále ohrožuje americké automobilky. | Foto: Reuters

Detroit - Krize kolem největší americké automobilky General Motors se prohlubuje. Kvůli stávce v hlavní dodavatelské firmě American Axle & Manufacturing zastaví výrobu dalších osm továren.

Celkem se tak práce úplně zastaví, nebo budou probíhat s omezením ve 28 závodech po celých Spojených státech. Pracuje v nich více než 37 tisíc lidí.

Příčinou kolapsu v General Motors je stávka několika tisíc zaměstnanců firmy American Axle, která se v roce 1994 oddělila od GM, ale stále jí dodává většinu své produkce.

Ani dvanáctý den vyjednávání o nové pracovní smlouvě nepřinesl výsledky a stávka tak nadále ohrožuje americké automobilky.

Kromě General Motors je na dodávkách součástech s American Axle závislý také Chrysler.

Čtěte také: Chrysler čeká miliardovou ztrátu

Situace v General Motors se tak nadále zhoršuje. V posledním čvrtletí loňského roku vykázala ztrátu 722 milionů dolarů, na postu největší světové automobilky podle objemu výroby ji vystřídal japonský konkurent Toyota a nyní se zastavila výroba v polovině všech závodů.

 

Právě se děje

Další zprávy