Investoři se stěhují do Ruska, kde staví nákupní centra

Red, eko
11. 3. 2008 17:18
Loni bylo v Evropě dokončeno více než šest milionů čtverečních metrů ploch v nákupních centrech
Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na Rudém náměstí v Moskvě. V pozadí se tyčí barevné kupole chrámu Vasila Blaženého. Nezaměnitelný kostel, který se stal jedním z nejtypičtějších symbolů Ruska, nechal postavit v šestnáctém století car Ivan Hrozný na památku slavného vítězství Rusů nad Tatary.
Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na Rudém náměstí v Moskvě. V pozadí se tyčí barevné kupole chrámu Vasila Blaženého. Nezaměnitelný kostel, který se stal jedním z nejtypičtějších symbolů Ruska, nechal postavit v šestnáctém století car Ivan Hrozný na památku slavného vítězství Rusů nad Tatary. | Foto: Reuters

Praha/Cannes - Investory, které láká výstavba nákupních center, se stěhují do Ruska, Itálie a Polska. Vyplývá to z informací, které na právě probíhajícím veletrhu realit MIPIM ve Francii zveřejnila společnost Jones lang LaSalle.

V uplynulém roce bylo v celé Evropě dokončeno více než šest milionů čtverečních metrů ploch v nových obchodních centrech. Tedy asi o jeden milión více než v roce 2006, uvádí se ve zprávě Shopping Centre Development.

Nejlépe se daří investorům v Rusku. Tam bylo v loni postaveno 40 budov s přibližně milionem čtverečních metrů ploch. Následovala Itálie s 0,8 miliony čtverečních metrů ploch a Polsko  s 0,7 milionů nových čtverečních metrů .

"Očekáváme, že současný trend bude v příštích dvou letech pokračovat. Ruské plánované objemy jsou se svými více než šesti miliony metrů čtverečních fenomenální. Představuje to totiž téměř čtvrtinu plánovaných prostor v Evropě v letech 2008 a 2009," uvádí  Neville Moss, vedoucí evropského výzkumu trhu maloobchodních nemovitostí společnosti Jones Lang LaSalle.

Dařit by se ale mělo investorům i v Itálii, Turecku a Polsku, Portugalsku a na Ukrajině.  Zájem investorů o západní Evropu, především pak o Francii, Velkou Británii, nebo Holandsko by měl být i nadále mírně utlumený.

Prestižní veletrh nemovitostí MIPIM se koná každým rokem v Cannes, ve Francii. Účastní se ho developeři, obce, i jednotlivé regiony z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy