Gateway a HP urovnaly patentové spory

eko, ČTK
2. 3. 2006 8:28
San Jose - V rámci dohody o urovnání počítačová firma Gateway zaplatí Hewlett-Packard 47 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč). Dohoda urovná množství žalob, které na sebe firmy podaly. Vše začalo v roce 2004, kdy si HP stěžoval u federálního soudu v San Diegu, že Gateway porušila pět jeho patentů.

V dalších měsících HP podal další žaloby, včetně stížností k Mezinárodní obchodní komisi, a obvinil Gateway z přestoupení 27 patentů. Gateway v obraně podala na HP žaloby za porušení 13 svých patentů.

Sporné patenty se týkaly množství základních funkcí počítačů. Patřilo mezi ně nastavení kurzoru, funkce klávesnice, řízení periferního rozhraní či spotřeba energie v noteboocích. Společnosti se také dohodly na vzájemném poskytování některých licencí po dobu sedmi let.

Gateway dodala, že kvůli nákladům na urovnání sporu upraví výsledky za rok 2005. Do loňských výsledků započte mimořádný náklad 16,7 milionu dolarů, což sníží čistý zisk firmy za loňský rok na 32,8 milionu dolarů z předchozích 49,5 milionu dolarů, napsaly agentury Reuters a AP.

Dohoda by oficiálně měla vstoupit v platnost příští týden. Gateway podle ní zaplatí HP 25 milionů dolarů do sedmi dnů od jejího vstupu v platnost a dalších 22 milionů během roku.

 

Právě se děje

Další zprávy