Gates radí: Úspěch na vás čeká v IT

mch, pra
15. 12. 2007 14:10
Pracovat se softwarem musí umět skoro každý
Bill Gates.
Bill Gates. | Foto: Reuters

Londýn - "Díky digitálním technologiím se každý dostal na úroveň pracovníka v oblasti informačních technologií," tvrdí nejbohatší muž světa Bill Gates v článku, který napsal pro zpravodajský server BBC News.

"Když se podíváte na nejzajímavější věci, které se objevily v posledním desetiletí, jako přenosná hudební zařízení, video hry nebo mnohem praktičtější věci jako mobilní telefony a lékařská technika, tak všechny přišly z oblasti vědy a techniky," vysvětluje v článku Gates.

Téměř každý v zaměstnání využívá software, díky němuž může pracovat efektivněji. "Není pochyb, že schopnost užívat software je nutná k tomu, aby člověk uspěl v dnešním světě. Základní znalosti počítačových programů jsou důležité v jakékoliv profesi,"" tvrdí spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates.

Neméně důležité jsou podle Gatese i komunikační schopnosti a um dobře spolupracovat s rozdílnými typy lidí. Nepochybuje ani o tom, že schopnost efektivně využívat softwarové prostředky zvýhodňuje v konkurenčním boji.

Optimisticky Gates vidí budoucnost celého odvětví informačních technologií: "Mnoho vlivných povolání bude souviset právě se softwarem. A je jedno, jestli půjde o vývojové společnosti, jako je Microsoft, nebo o firmy, které díky informačním technologiím pomáhají ostatním organizacím k úspěchu."

Mnoho lidí se domnívá, že vytváření softwaru je čistě samotářskou činností, při níž pracovník sedící za zavřenými dveřmi kanceláře celý den píše přehršle kódů. "To však vůbec není pravda," popírá mínění veřejnosti Gates.

Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

Zdokonalování softwaru, stejně jako všechny ostatní inovační činnosti, vyžaduje schopnost spolupracovat a sdílet myšlenky ostatních. Stejně tak důležitá je komunikace se zákazníky, kteří hledají zpětnou vazbu a porozumění jejich potřebám.

Zejména ve Spojených státech jsou velmi populární knihy, které popisují život boháčů. Například kniha o Warrenu Buffettovi, třetím nejbohatším muži na světě, stále patří mezi nejprodávanější tituly na Amazonu.

Knihu sepsala jeho snacha Mary Buffettová a skládá se z citátů bývalého tchána. Dílo má sloužit jako návod k tomu, jak investovat, aby se člověk stal boháčem.

Šéf počítačového gigantu Microsoft Bill Gates si stále drží prvenství v čele žebříčku nejbohatších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes. Jeho jmění se odhaduje na 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy