Gap má problém, jeho módu šijí desetileté děti

mch
29. 10. 2007 20:10
Podmínky v Indii připomínají otroctví
Děti sbírají na skládce v indickém Dilí recyklovatelný odpad
Děti sbírají na skládce v indickém Dilí recyklovatelný odpad | Foto: Reuters

Londýn - Oděvní řetězec Gap čelí skandálu. Podle zjištění britského listu The Observer využívá tato módní firma při výrobě značkového oblečení práci dětských dělníků.

Gap připustil, že aniž o tom věděl, je možné, že v jeho dílnách v Indii pracovaly dětské síly. Společnost ihned nařídila celou věc prošetřit.

"Tato věc je nepřijatelná a my jsme nikdy nepovolili, aby se na tvorbě našeho zboží podílely děti," řeka Abc News Martha Hansenová, ředitelka Gap North America.

Zboží vyrobené dětskou rukou v Indii by nikdy nemělo přijít do obchodů.

Jak uvedly Abc News, podmínky, ve kterých děti pracují, až nápadně připomínají otrockou práci. Děti mezi deseti až třinácti roky pracují bez nároku na honorář a v naprosto špinavém prostředí. K jídlu dostávají pouze misku rýže, která je často plná hmyzu.

Pro Gap je příběh pracujících dětí o to ostudnější, že patří mezi firmy, které se zapojily do projektu zpěváka Bona RED. Ten bojuje proti epidemiím v nejchudších zemích v Africe. Podle posledních zveřejněných čísel vydělal už asi 36 milionů dolarů.

Podmínkou pro firmy, mezi něž se řadí Armani, Apple či právě Gap, je odvést část zisku na pomoc Africe.

Na oplátku jejich produkty ponesou logo, jehož propagaci zajišťuje zejména zpěvák Bono z kapely U2. Navíc se firma v očích zákazníků jeví jako ta, která pomáhá.

ČTĚTE VÍCE:
Bono obarvil zboží do ruda. Vydělal už stamiliony

Indie: děti patří do práce

Navzdory tomu, že Indie vydala před rokem zákon, který zakazuje práci dětem mladším 14 let nejen v továrnách a těžkém průmyslu, ale také v restauracích, hotelech a jiných lehčích zaměstnáních, se situace nikterak nezlepšila. Podle aktivistů za lidská práva je velmi těžké dětskou práci odstranit, protože chudí rodiče své děti budou do zaměstnání stále posílat.

Právě chudoba je jednou z hlavních příčin, proč rodiče neposílají své děti do školy, ale prodávají je obchodníkům za pár dolarů. Pouze někteří z nich se dočkají, že děti dostanou za odvedenou práci peníze.

Podle neoficiálních statistik v Indii pracuje více než dvacet milionů dětí mladších čtrnácti let. Odhady hovoří o tom, že ekonomika Indie je z více než dvaceti procent závislá právě na dětské práci.

Nuceno pracovat je až 218 milionů dětí ve věku od pěti do sedmnácti let po celém světě. Z toho více než polovina na rizikových pracovištích. Nejvíce dětí pracuje v Asii (122 milionů) a na druhém místě je Afrika (téměř 50 milionů).

 

Právě se děje

Další zprávy