Dzurinda: Slovensko je vzorem pro EU

eko, ČTK
3. 11. 2005 18:57
Berlín - Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vyzval EU k hospodářským reformám.
Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vyzval EU k hospodářských reformách.
Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vyzval EU k hospodářských reformách. | Foto: Aktuálně.cz

EU podle něj obstojí v globalizaci jen tehdy, zvýší-li svou vnitřní konkurenci. Slovensko a jeho reformy představil Dzurinda jako vzor. Hájil i zachování suverenity členských států v oblasti daňových systémů, a tedy i slovenský systém rovné daně.

"Odpovědí na globalizaci mohou být jen zásadní strukturální změny, k nimž se můžeme dopracovat jen cestou zásadních hlubokých reforem," uvedl Dzurinda před německými průmyslníky a hlavními politiky. "Právě reformy jsou cestou ke zvýšení konkurenceschopnosti našich podniků a odvětví. Reformy jsou cestou k efektivnějšímu zacházení s penězi daňových poplatníků na všech úrovních," dodal.

Hájil i slovenský systém rovné daně. Právě Německo ji často kritizovalo, neboť Slovensko tak lákalo i německé investory. "Prý vytváříme daňový a sociální dumping, a je nám proto nutné zastavit pomoc z fondů EU. Takové volání považuji za nerozumné a nepravdivé," řekl premiér, podle kterého jsou dvouleté slovenské zkušenosti s rovnou daní kladné.

"Lidé i firmy platí daně, nelžou a nespekulují," podotkl s tím, že systém 19procentní všeobecné daňové sazby je transparentní a jednoduchý. "Kritici vidí naše nízké daně z příjmů, ale nevidí sjednocenou DPH. Připomínám  - u nás se 19 procenty zdaňuje všecko."
 
Tyto zásady hájil i během svého dopoledního setkání s designovanou kancléřkou a šéfkou CDU Angelou Merkelovou. "Otevřeně jsem řekl, že zřejmě naším nejvyšším zájmem v evropské agendě je uchránit si svobodu a nezávislost v oblasti daní," tlumočil obsah setkání Dzurinda.

Při jednání s Merkelovou nepřišla řeč na otázku sedmiletého přechodného období pro volný pohyb osob. Podle Dzurindy se není třeba bát pracovníků z nových členských zemí. "Na druhé straně mým úkolem není vyhánět lidi, aby šli pracovat do Německa, ale lákat investice na Slovensko, aby mohli pracovat doma," řekl Dzurinda, který se jako poslední premiér setkal i s odcházejícím kancléřem Gerhardem Schröderem, s nímž hovořil především o Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy