Číňané obnoví výrobu v  Roveru

Reuters, vid
31. 10. 2005 11:10
Frankfurt - Auta s tradiční značkou Rover by se měla začít znovu vyrábět koncem příštího roku.
Luxusní sedan ZT je jedním ze dvou modelů britské automobilky Rover MG, které by se měly vrátit na trh koncem příštího roku
Luxusní sedan ZT je jedním ze dvou modelů britské automobilky Rover MG, které by se měly vrátit na trh koncem příštího roku | Foto: www.austin-rover.co.uk

Obnovu výroby ve středoanglické továrně plánuje její nový vlastník, čínská automobilka Nanjing. Informace o tom přinesl časopis Automotive News Europe. Číňané plánují obnovit výrobu nejpozději se začátkem roku 2007 a zpočtáku dají práci 1200 lidem.

Na začátku by továrna měla vyrábět dva modely: sportovní vůz MT a luxusní sedan ZT. Časopis Automotive News Europe dále uvedl, že čínská automobilka Nanjing uvažovala o tom, že by rovery vyráběla i v Číně společně se svou konkurenční automobilkou Shanghai Automotive Industry Corp. Ta již valstní práva na výrobu modelů Rover 25 a 75 a původně chtěla získat i celou továrnu.

Podle nejmenovaného zdroje z automobilky uzavře čínská automobilka do Vánoc dohodu o společném podniku s britskou firmou GB Sports Car. Počítá také s dodávkami dílů z Číny. Automobilka Rover zkrachovala letos v dubnu s dluhy přesahujícími 2 miliardy eur. Práci tehdy ztratilo pět tisíc lidí. V červenci ji získala právě čínská firma Nanjing.

Čínské investice budou v Evropě zřejmě stále častější i v jiných oborech a nevyhýbají se ani Česku. Jako možná místa pro svou investici označil výrobce televizorů Changhong Electric Appliance například Kladno nebo Nymburk. Minulý týden otevřela v Praze svou první evropskou pobočku čínská počítačová firma Lenovo. Ta letos koupila počítačovou divizi americké IBM a chce se stát světovou jedničkou v prodeji počítačů.

 

Právě se děje

Další zprávy