Chcete miliardy? Začněte těžit. Cokoli

Michal Najman
23. 8. 2006 12:02
Praha - Ropa, kovy či třeba uhlí. Je to jedno, cokoliv z toho nějaká společnost těží, může se těšit na miliardové zisky.
Nákladní vůz odváží hlušinu z dolu na hromadu, která je na vrcholu kopce na Aljašce. Problémem těžařských společností nejsou však ložiska, ale dostatek zkušených těžařů. Ti jsou v současnosti ceněni zlatem a firmy vstupují do nových partnerství, aby si vychovali nové důlní odborníky.
Nákladní vůz odváží hlušinu z dolu na hromadu, která je na vrcholu kopce na Aljašce. Problémem těžařských společností nejsou však ložiska, ale dostatek zkušených těžařů. Ti jsou v současnosti ceněni zlatem a firmy vstupují do nových partnerství, aby si vychovali nové důlní odborníky. | Foto: Reuters

Dnes vydala výsledky australsko-anglická společnost BHP Billiton a její čistý zisk za fiskální rok činil 10,45 miliard dolarů. To je 63procentní nárůst oproti předešlému roku.

Není však sama. Miliardové zisky hlásí i její nejbližší konkurenti z oboru těžby kovů. Pololetní čistý zisk společnosti Rio Tinto činí 3,75 miliardy dolarů.

Ropná společnost Exxon Mobil ohlásila v lednu dokonce nejvyšši zisk všech dob ve výši 34,1 miliardy dolarů. Celý článek čtěte ZDE.

Co stojí za tak vysokými zisky? Rekordní ceny kovů a ropy na světových trzích a v neposlední řadě také neukojitelný surovinový hlad Číny a Indie.

I čeští těžaři bohatnou

Daří se nejen světovým gigantům. I české těžařské společnosti kvetou. Moravské naftové doly, patřící Karlu Komárkovi, vykázaly minulý rok čistý zisk tři miliardy korun.

Vrty Moravských naftových dolů
Vrty Moravských naftových dolů | Foto: Aktuálně.cz

Miliony nese jak ropa a kovy, tak i uhlí. Například společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ za minulý rok těžba vynesla čistý zisk dvě miliardy, Mostecké uhelné 767 milionů a Sokolovské uhelné 533 milionů.

Stávka se prodraží

Spolu se zisky stoupá také množství vytěžených surovin. BHP Billion hlásí rekordní těžbu u hliníku, mědi, železné rudy a přírodních plynů.

Ani v budoucnu by to nemělo být jinak. Růst v Asii udrží ceny surovin i jejich těžbu na vysokých hodnotách. Varování vědců a ekologických organizací o tenčících se zásobách a opatrnosti v nakládání s energetickými zdroji nejsou v době miliardových zisků brána v potaz.

Na rekordních ziscích chce profitovat více lidí než jen úzký okruh akcionářů. Zaměstnancům v dole Escondida, největším světovém dole na měď, došla trpělivost nad nízkými mzdami a rozhodli se vymoci si větší platy. Důl patří právě společnosti BHP Billion.

Chcete-li vědět víc o stávce, přečtěte si TENTO ČLÁNEK. 

Stávkují již 16. den a každý další stojí majitele 16 milionů dolarů. Odboráři dnes snížili své mzdové požadavky poté, co jednání dvakrát zkrachovala. Z původně požadovaného 13procentního nárůstu slevili odboráři na osmiprocentní.

 

Právě se děje

Další zprávy