Český úřad nemá nad bankovní kauzou moc

Adam Junek
12. 7. 2006 12:15
Praha - Není koho prošetřovat, říká Úřad na ochranu osobních údajů ke kauze poskytování bankovních dat ze systému SWIFT americkým úřadům.

Nevládní organizace Iuridicum Remedium vyzvala úřad, aby se na případ předávání údajů o bankovních převodech zaměřil. Organizace totiž tvrdí, že byl s nejvyšší pravděpodobností porušen zákon na ochranu osobních údajů, protože vše nasvědčuje tomu, že byla předána i data o českých občanech.

"Vše nasvědčuje tomu, že předávání dat probíhá zcela bez vědomí příslušných dozorových úřadů. Pokud je nám známo, tyto aktivity stále probíhají. Množství předávaných údajů se pohybuje v řádu milionů záznamů; zřejmě se jedná o plošný monitoring, nikoliv o právně podložené vyšetřování jednotlivých případů," uvedl Simon Davies, ředitel mezinárodní nevládní organizace Privacy International.

Úřad: Musí zasáhnout Belgie

"Pokud tomu tak je, je porušován český zákon o ochraně osobních údajů. Proto jsme s odkazem na dopis kolegů z Privacy International rovněž oslovili předsedu Úřadu na ochranu osobních údajů. Máme za to, že je třeba zahájit šetření věci v rámci dozorové kompetence Úřadu a zahájit společnou akci na evropské úrovni, aby byla tato praxe zastavena," uvedla Helena Svatošová z české nevládní organizace Iuridicum Remedium.

Úřad uvádí, že případ pozorně sleduje, nicméně nemá možnost jakkoliv zasáhnout. "Na území České republiky se nenachází žádná společnost, která by údaje pro SWIFT shromažďovala. Naše šetření je ale omezeno českými hranicemi, takže nemáme koho vyšetřovat," uvedla pro deník Aktuálně.cz mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Doplnila, že SWIFT sídlí v Belgii, a je tak v pravomoci tamního úřadu pro ochranu osobních údajů.

"Pokud by přišlo konkrétní podání od klienta určité banky, který by se cítil poškozen, pak by to bylo něco jiného. Takové podání ale nepřišlo," dodala.

SWIFT je finanční družstvo, které poskytuje zabezpečené, standardizované služby přenosu zpráv a komunikační software 7863 finančním institucím v 204 zemích. SWIFT sdružuje banky, makléřské a dealerské společnosti, investiční manažery a dále také platební, bezpečnostní, pokladní a obchodní infrastruktury. Ročně autorizuje kolem dvou miliard bankovních převodů v celkovém objemu 2000 bilionů dolarů.

Podle výroční zprávy společnosti SWIFT z roku 2005  bylo v tomto roce z 8 českých bank a 27 institucí využito služeb SWIFTNet FIN k odeslání 7 382 000 zpráv o bankovních převodech.

Foto: reuters

Bush žádal: Nepublikujte to

Že mají americké bezpečnostní služby FBI a CIA přístup k datům této organizace, odhalil na konci minulého měsíce list New York Times. Zároveň vznesl otázku, zda je legální, aby tyto informace úřady k dispozici měly.

"Je to naprosto legální," citoval list Stuarta Levey z amerického ministerstva financí. "Tento program nám umožňuje sledovat operace teroristických skupin," doplnil.

Právě boj proti terorismu je hlavním argumentem amerických úřadů, proč je potřeba mít k bankovním datům přístup. "Je třeba zastavit financování teroristických skupin, a toto je prostředek," uvedla mluvčí Bílého domu Dana Perino.

Spolupráce s belgickou institucí byla zahájena podle vládních úředníků bezprostředně po útocích na New York v září 2001. Díky ní se také podařilo zadržet některé z vrcholných představitelů Al-Kaidy v Jihovýchodní Asii.

Když se Bílý dům o informacích předního deníku dozvěděl, žádal dokonce, aby je nepublikoval. "Prezident se obává, že opět budou zveřejněny informace o utajovaných programech, a ty se pak stanou méně efektivními," zdůvodnila postup mluvčí Perino.

 

Právě se děje

Další zprávy