Ceny na Slovensku rostou nejrychleji za rok

djl
12. 11. 2007 10:30
Inflace překvapila analytiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bratislava - Slovenské ceny v říjnu poskočily překvapivě rychle nahoru. Míra inflace se vyhopupla na 3,3 procenta, tedy oproti září vzrostla o pět desetin a o čtyři desetiny překročila odhad analytiků. I ti jsou zaskočeni. Informaci o míře inflace zveřejnil Slovenský statistický úřad.

Pro slovenskou vládu se inflace stala varováním, že o přijetí eura roku 2009 není definitivně rozhodnuto, protože míra inflace je jedním z kritérií pro vstup do eurozóny.

Minulý týden zveřejnil Český statistický odhad meziroční inflace v České republice. Ta rovněž oproti září rekordně stoupla z 2,8 na 4 procenta, přičemž analytici odhadovali růst maximálně o čtyři desetiny procentního bodu.

Ceny rostou v celé Evropě

Růst inflace není jevem jen středoevropským, ale celoevropským. Nejvyšší míru inflace zaznamenalo Lotyšsko, kde je meziroční růst 11,5 procenta.

Do růstu cen se promítají globální aspekty, jako například prudký růst cen ropy a paliv. Spotřebitelé v Evropě růst cen hlavně pocítí při koupi potravin. Nejvíce zdražilo máslo a zelenina.

Související:
Ceny potravin rostou raketovou rychlostí
Ceny mírně rostou, a bude hůř

 

Právě se děje

Další zprávy