Bulharský obchod s bílým masem má rekordní zisky

Martin Novák Martin Novák
10. 1. 2008 10:42
Kriminální gangy vloni utržily téměř dvě miliardy eur
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sofie - Bulharsko je v Evropské unii co do životní úrovně a koupěschopnosti obyvatel podle posledního výzkumu na sedmadvacátém, tedy posledním místě.

Nadmíru dobře se ale v zemi daří zločincům, kteří vydělávají na obchodování se ženami a na "vývozu" bulharských prostitutek do západní Evropy.

Balkánská země, která vstoupila do EU spolu s Rumunskem na Nový rok 2007, je dle nejnovější analýzy Centra pro studium demokracie (CSD) největší evropskou velmocí, co se týká prostituce.

Příčin je hodně

Skupiny a gangy, které tímto způsobem vydělávají, si podle CSD vloni přišly celkem na 1,8 miliardy eur.

Experti varují, že je třeba situaci řešit. Zneužívání bulharských žen a dívek narostlo do enormních rozměrů a v sázce je také pověst Bulharska v Evropě. Nemálo Evropanů totiž neskrývalo pochybnosti, zda je rozhodnutí přijmout Bulhary do Unie správné.

"Nárůst sexuálního průmyslu, spojeného s Bulharskem, má řadu příčin. Chudobu, rodinné problémy, korupci a nedostatečný právní systém, geografickou polohou země," uvádí analýza Centra pro studium demokracie.

Odhaduje se, že každoročně odchází do bohatších zemí za výdělkem z prostituce minimálně 12 tisíc Bulharek.

Legalizace prostituce? Zatím ne

Vláda v Sofii nedávno smetla ze stolu návrh zákona o legalizaci prostituce v zemi. Podle ministrů by to problém ještě zhoršilo.

"Byla by to hrubá chyba. Dali bychom tím najevo, že obchod s lidmi je zákonný, a legalizovali bychom příjmy, které by pak plynuly do jiných kriminálních aktivit," uvedl ministr vnitra Rumen Petkov.

Analytik Centra pro studium demokracie Tihomir Bezlov tvrdí, že stát nezvládá boj se zločinem, což opakovaně připustila ve svých prohlášeních i Evropská komise.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

"Bulharský organizovaný zločin se velmi podobá tomu, který známe z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu," řekl Bezlov.

Bulharsko je dnes považováno za největšího "vývozce" prostituce v Evropě. Většího než země jako Rusko, Ukrajina či Moldavsko.

Podle německých statistik tvoří ve Spolkové republice bulharské ženy 12,7 procenta obětí, donucených k prostituci. Kupříkladu u žen z Ruska je číslo výrazně nižší: 1,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy