Babiš expanduje do Německa. Kupuje řetězec pekáren

ČTK ČTK
25. 2. 2013 13:12
Pekárny původně vlastnila společnost Barilla, největší světový výrobce těstovin
Miliardář Babiš kupuje největšího německého výrobce chleba.
Miliardář Babiš kupuje největšího německého výrobce chleba. | Foto: Ludvík Hradilek

Milán - Italská společnost Barilla, která je největším výrobcem těstovin na světě, prodá svůj řetězec pekáren v Německu Lieken AG české skupině Agrofert.

Barilla  to oznámila v prohlášení, finanční detaily transakce však nezveřejnila. Dohodu musí ještě schválit antimonopolní úřad Evropské unie.

Lieken je současnou německou jedničkou v produkci chleba a tržby firmy v roce 2011 činily 756 milionů eur (19,3 miliardy Kč). Zaměstnává 4700 lidí. Vyrábí pečivo pod značkou Golden Toast. Své výrobky dodává do supermarketů a maloobchodů v Německu.

Prodej německé divize je součástí plánu Barilly zaměřit se na své hlavní aktivity - těstoviny a potraviny s vyšší ziskovou marží. Barilla získala Lieken v roce 2002 v rámci akvizice dalšího řetězce pekáren, firmy Kamps, kterou prodala v říjnu 2010 soukromé investiční skupině ECM.

Agrofertu rostly loni tržby

"Německo je jedním z klíčových trhů pro aktivity Agrofertu a růst v pekárenství je jednou z hlavních rozvojových strategií naši potravinářské divize," uvedl k akvizici Babiš. Jím vlastněné firmy již podnikají v pekárenském průmyslu v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.

Agrofert již  současnosti v Německu vlastní největšího tamního výrobce dusíkatých hnojiv SKW Piesteritz a společnost Agrofert Deutschland obchodující ze zemědělskými a chemickými komoditami. Roční tržby dceřiných firem Agrofertu v Německu přesahují jednu miliardu euro (zhruba 25 miliard korun). Babišovy firmy v Německu zaměstnávají více než 1000 lidí. 

Agrofert Holding je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. Nekonsolidovaný zisk před zdaněním klesl z předloňských 9,1 miliardy na 7,6 miliardy Kč.

V čele Agrofert Holding je jeden z nejbohatších Čechů, miliardář Andrej Babiš.

Podívejte se na Babišův autobus:

 

Právě se děje

Další zprávy