Americká vláda získala ze zisku Fedu rekordní částku

ČTK ČTK
10. 1. 2013 19:15
Americká centrální banka vydělala hlavně na úrocích z půjček
Foto: Federal Reserve

Washington - Americká centrální banka (Fed) převedla federální vládě ze svého loňského zisku rekordních 88,9 miliardy dolarů (přibližně 1,7 bilionu Kč).

Tato částka je o 18 procent než v loňském roce a 12 procent nad dosavadním maximem 79,3 miliardy dolaru za rok 2010, oznámil Fed.

Ten odhadl svůj čistý zisk za loňský rok na rekordních 91 miliard dolarů.

Úroky vydělávají

O většinu loňského přírůstku zisku se zasloužil vývoj na trhu státních dluhopisů, jejichž ceny vzrostly na rekordní maxima. Fed také vydělal na své pomoci bankovnímu sektoru během finanční krize - loni tento zisk v podobě úroků z půjček dosáhl 6,1 miliardy dolarů.

Fed za krize nakupoval nejprve hypoteční aktiva, aby stabilizoval finanční sektor, a později se zaměřil na státní dluhopisy. Nyní pořizuje oba typy aktiv měsíčním tempem 85 miliard dolarů, aby podpořil ekonomický růst a trh práce.

Kritici ale upozorňují na to, že prudký růst bilance Fedu může vést později k masivním ztrátám v případě, že banka bude muset tato aktiva urychleně rozprodávat, aby udržela pod kontrolou inflaci.

Centrální banka v posledních letech vydělává hlavně na úrocích z nakoupených státních a hypotečních dluhopisů, kterých od finanční krize už nakoupila za téměř tři biliony dolarů.

Ze zisku kryje vlastní náklady a zbytek posílá ministerstvu financí USA.


 

Právě se děje

Další zprávy