Akcionáři Cadbury se opět vysmáli nabídce Kraft Foods

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem
6. 1. 2010 17:07
Nekonečná jednání o prodeji bristkého výrobce cukrovinek se zdají nekonečná
Čokoláda Cadbury
Čokoláda Cadbury | Foto: Cadbury

Londýn - Akcionáři největšího britského výrobce cukrovinek Cadbury drtivou většinou opětovně zamítli nabídku konkurence - amerického potravinářského giganta Kraft foods, který by rád Cadbury převzal.

Americká skupina Kraft foods sice získala podporu skupiny investorů, ale pouze těch, kteří drží 1,5% podíl britské čokoládovny.

Kraft foods nabídl za jednu akcii Cadbury tři libry a k tomu 0.26 nové akcie, která by vznikla po sjednocení  k tomu. To však nestačilo, a tak má nyní americký gigant čas do 19. ledna, aby přišel s novou, vyšší, nabídkou.

Pokud bude i další nabídka zamítnuta, bude muset americká společnost čekat další rok.

Informace přichází nedlouho poté, co jeden z akcionářů Kraft foods oznámil, že nesouhlasí s tím, aby byla plánovaná akvizice částečně hrazena akciemi společnosti. Zdá se, že plán na převzetí vyhlášeného britského výrobce čokolády je v ohrožení.

Jednání bez konce

Jednání o převzetí začala 7. září, kdy koncern Kraft foods přišel s první nabídkou. Za Cadbury nabízel deset miliard liber. Akcionáři ale nabídku okamžitě zamítli a roztočila se kola jednání.

Zájem o Cadbury projevují i americký gigant Hershey s italským výrobcem cukrovinek Ferrero, ale jejich nabídka nikdy nepostoupila tak daleko jako u Kraft Foods.

Cadbury existuje už 185 let, cukrář John Cadbury otevřel první obchod v Birminghamu v roce 1824.Momentálně je druhým největším výrobcem cukrovinek na světě po Mars-Wrigley. Produkuje čokoládu Dairy Milk nebo bonbóny Halls. Zaměstnává 45 tisíc lidí v 60 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy