Zaměstnancům státu stoupnou platy, na výplatě to uvidí v prosinci

ČTK ČTK
31. 10. 2016 14:33
V průměru by si podle návrhu státního rozpočtu na příští rok státní zaměstnanci měli na svých platech proti letošku přilepšit o 1876 korun, a jejich průměrný měsíční plat by tak měl vzrůst na 28 855 korun.
Polepší si i hasiči. (ilustrační foto)
Polepší si i hasiči. (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha Zaměstnancům ve veřejných službách, správě, úředníkům a také vojákům, policistům či hasičům stoupnou od 1. listopadu o čtyři procenta platové tarify. Na výplatní pásce uvidí nárůst v prosinci. O růstu platů ve veřejné sféře rozhodla vláda v září.

Už od začátku školního roku dostali přidáno učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci v regionálním školství, tarify učitelů stouply o šest procent, ostatních o čtyři. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Pozdější termín souvisí s platností nové úhradové vyhlášky.

V průměru by si podle návrhu státního rozpočtu na příští rok státní zaměstnanci měli na svých platech proti letošku přilepšit o 1876 korun, a jejich průměrný měsíční plat by tak měl vzrůst na 28 855 korun. Nárůst proti letošnímu schválenému rozpočtu představuje sedm procent. Loni brali státní zaměstnanci v průměru 26 892 korun, což bylo o 1012 korun víc než o rok dříve.

V letošním druhém čtvrtletí pobírali zaměstnanci v celé české ekonomice v průměru 27 297 korun hrubého.

Nejvíc přidáno dostanou v absolutních číslech státní zástupci a od nich odvozené profese, kterým přibude měsíčně 3417 korun a budou brát v průměru 97 540 korun. Úředníci na místech pod služebním zákonem dostanou přidáno 2428 korun, jejich plat by měl růst na 32 875 korun.

V armádě budou od listopadu zvýšeny plošně tarify všech hodností. Například vojáci, kteří jsou zařazeni do nejnižší hodnosti, kterou je vojín, budou od listopadu dostávat o 400 korun víc, tedy 10 300 korun. Svobodníci, druhá nejnižší hodnost, budou mít tarifní plat 21 110 korun, což je o 820 korun víc než nyní. Vojáci zařazení do nejvyšší hodnosti armádních generálů získají díky změně o 4000 korun víc, jejich tarif bude nově ve výši 106 980 korun.

Platy státních zaměstnanců si mají v příštím roce podle návrhu rozpočtu vyžádat téměř 162 miliard korun. Proti letošku jde o nárůst o 12,9 miliardy. Z toho víc než třetinu tvoří objem peněz na zvýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků. Další peníze si vyžádá například navýšení počtu profesionálních vojáků, vyšší platy soudců, státních zástupců a ústavních činitelů.

Znovu přidáno by zaměstnanci státu mohli dostat i příští rok. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) už by ale nemělo jít o plošné navyšování, zlepšit odměňování by podle něj zasloužily zvlášť některé profese. Stejně jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hovoří zejména o učitelích. Ve svém resortu vidí Babiš potřebu zvýšení odměňování zaměstnanců finanční správy. Očekává se, že téma bude aktuální i kvůli sněmovním volbám, které Česko čekají příští podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy