Stávka německých strojvedoucích zastaví vlaky mezi Prahou a Berlínem

ČTK ČTK
15. 11. 2023 8:58
Stávka německých strojvedoucích zastaví vlaky mezi Prahou a Berlínem

Kvůli stávce německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL nevyjede ve čtvrtek žádný přímý vlak z Berlína do Prahy, vyjíždět do české metropole budou z Drážďan. Také spoje z Prahy budou s výjimkou večerního rychlíku končit v Drážďanech. Vyplývá to z aktualizovaného jízdního řádu na portálu německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). České dráhy (ČD) oznámily, že nepojedou ani spěšné vlaky mezi Chebem a Norimberkem (Nürnberg). Výstražná stávka za vyšší mzdy začne dnes ve 22:00 a skončí ve čtvrtek v 18:00. DB očekávají rozsáhlé dopady na provoz.

Prvním přímým vlakem, který z Prahy pojede až do Berlína, bude spoj Vindobona s odjezdem v 17:28 a s příjezdem do německé metropole ve 21:56. Z Berlína pak první přímý vlak do Prahy pojede v pátek v 06:17. ČD uvedly, že už dnes noční vlak z Prahy do Curychu pojede pouze do Děčína, a to bez přímých vozů do Curychu.

Možná omezení regionálních přeshraničních spojů mezi Českem a Německem nejsou z řádu zatím patrná, podle ČD ale nevyjedou spěšné vlaky spojující Cheb s Norimberkem. Dráhy DB varují, že stávka postihne její dálkové, regionální i městské vlaky. "Prosíme, informujte se znovu bezprostředně před zahájením cesty," uvádějí DB u regionálních spojů mezi Českem a Německem.

Přímé expresy mezi Prahou a Mnichovem budou jezdit bez omezení. Tuto linku ale provozuje společnost Die Länderbahn pod značkou alex.

Odbory požadují zvýšení mezd o 555 eur (13 600 Kč) měsíčně a vyplacení jednorázové protiinflační prémie ve výši 3000 eur (73 400 Kč). Sporným bodem je zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně pro pracovníky ve směnném provozu s plnou náhradou mzdy. Požadavky odborů by podle DB zvýšily náklady na mzdy o 50 procent, jako protinabídku navrhly jedenáctiprocentní zvýšení mezd a jednorázový protiinflační bonus 2850 eur (69 700 Kč). Tato prémie by díky vládnímu kompenzačnímu balíčku nepodléhala zdanění.

 

Právě se děje

Další zprávy