Stát uzavřel s ČEZ bezpečnostní smlouvu k malým a středním modulárním reaktorům

ČTK ČTK
27. 8. 2024 12:43
Stát uzavřel s ČEZ bezpečnostní smlouvu k malým a středním modulárním reaktorům

Stát uzavřel se společností ČEZ bezpečnostní smlouvu pro rozvoj malých a středních modulárních reaktorů. Dohoda má zajistit bezpečnostní zájmy státu při výběru budoucího partnera pro vývoj a výstavbu takových reaktorů v Česku. ČEZ tak například bude stát informovat o výběru dodavatele. V úterý o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Polostátní ČEZ plánuje výstavbu prvního modulárního reaktoru v Temelíně, vzniknout by měl v první polovině příští dekády.

Smlouva podle ministerstva garantuje, že budou zajištěny bezpečnostní zájmy státu podobně jako v případě výstavby velkých jaderných zdrojů. Jednou z povinností ČEZ bude poskytovat státu informace o výběru dodavatele modulárních reaktorů a umožnit státu zajištění bezpečnostních zájmů prostřednictvím takzvaného bezpečnostního požadavku.

"Malé a střední reaktory mohou být nedílnou součástí budoucího energetického mixu Česka. Zajišťovat mohou občanům a firmám nejen elektřinu, ale také teplo, takže mohou nahradit dosluhující uhelná zařízení," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

 

Právě se děje

Další zprávy