Společnost DNO u Norska registruje největší nález plynu za posledních deset let

ČTK ČTK
10. 7. 2023 20:57
Společnost DNO u Norska registruje největší nález plynu za posledních deset let

Norská ropná a plynárenská společnost DNO registruje u Norska významný objev plynu a kondenzátu v lokalitě Carmen. Nález je podle sdělení firmy největší v norském kontinentálním šelfu za posledních deset let. Akcie firmy díky zprávě vzrostly o více než 18 procent.

Předběžné hodnocení ukazuje, že vytěžitelné zdroje by mohly činit 120 až 230 milionů barelů ropného ekvivalentu. Střední hodnota je 175 milionů barelů ropného ekvivalentu, což řadí ložisko k největším objevům v norském kontinentálním šelfu od roku 2013.

Carmen je šestým objevem firmy DNO v oblasti Troll-Gjöa od roku 2021. Objev podle sdělení podniku prokazuje, že je stále možné učinit důležité objevy v blízkosti stávající infrastruktury.

Nový nález přichází poté, co Norsko zvýšilo těžbu plynu ve snaze zaplnit mezeru vzniklou zastavením téměř veškerého dovozu plynu do Evropy z Ruska po jeho invazi na Ukrajinu. Rozvoj nových nalezišť je nezbytný pro udržení těchto dodatečných dodávek v delším časovém horizontu.

Ložisko Carmen je v oblasti, v jejíž licenci na průzkum má 50procentní podíl společnost Wellsley Petroleum, 30 procent firma DNO a po deseti procentech podniky Equinor a Aker BP.

Společnost DNO byla založena v roce 1971. Kromě Severního moře působí také na Blízkém východě a v západní Africe. Má podíly v licencích na průzkum, rozvoj a těžbu v Norsku, iráckém Kurdistánu, Británii, Nizozemsku, Pobřeží slonoviny a Jemenu.

 

Právě se děje

Další zprávy