Spojené státy chtějí zakázat TikTok kvůli ovlivňování politického dění

ČTK ČTK
1. 11. 2022 21:19
Spojené státy chtějí zakázat TikTok kvůli ovlivňování politického dění

Americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech by měl podniknout kroky k zákazu aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok, jejímž majitelem je čínská společnost ByteDance. V rozhovoru se serverem Axios to uvedl Brendan Carr, jeden z pěti komisařů americké Federální komise pro spoje. Zpráva vedla k růstu akcií konkurenčních amerických firem Meta Platforms a Snap, upozornil server CNBC.

"Myslím si, že neexistuje jiná cesta než zákaz," uvedl Carr. Poukázal na obavy ohledně nakládání s daty amerických uživatelů i na riziko využívání aplikace TikTok k ovlivňování politického dění ve Spojených státech. TikTok v USA používá přes 200 milionů lidí, píše Axios.

Carr a někteří američtí zákonodárci vyjadřují obavy z toho, že společnost ByteDance sdílí údaje uživatelů aplikace TikTok s čínskými úřady. O zákaz TikToku kvůli obavám o národní bezpečnost v minulosti usiloval bývalý americký prezident Donald Trump, jeho kroky ale v roce 2020 zablokoval federální soud. Nynější prezident Joe Biden později Trumpovy kroky zrušil a nařídil prověrku potenciálně nebezpečných aplikací, píše list New York Post.

 

Právě se děje

Další zprávy