Soud prodloužil všeobecné moratorium společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce

ČTK ČTK
21. 3. 2024 18:47
Soud prodloužil všeobecné moratorium společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce. Vyplývá to z usnesení vyvěšeného na úřední desce soudu. Moratorium firmě poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení na úřední desce. Původní platnost moratoria měla skončit ve středu, o jeho prodloužení firma požádala.

Většina věřitelů Liberty Ostrava již vyslovila souhlas s restrukturalizačním plánem firmy.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má delší dobu problémy platit dodavatelům. Výroba ve většině jejich provozů stojí od loňského 21. prosince, kdy dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií.

Tameh Czech v prosinci skončil v úpadku, který zdůvodnil právě tím, že mu Liberty neplatila. Uvádí, že mu huť dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun. V doplňujícím vysvětlení k restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun. Před Tamehem chránilo Liberty od konce listopadu individuální moratorium, všeobecné moratorium soud vyhlásil 21. prosince.

Soudce Viktor Břeska v usnesení o prodloužení moratoria uvedl, že návrh Liberty odůvodnila tím, že pokračuje její preventivní restrukturalizace a že předložila věřitelům k hlasování restrukturalizační plán. Věřitelé, kterých je podle soudu více než 1300, budou o plánu hlasovat do 15. dubna.

O maximální možnou dobu, tedy o tři měsíce, chtěla podle soudu Liberty prodloužit moratorium proto, aby zůstalo v účinnosti do nabytí účinnosti restrukturalizačního plánu. "Restrukturalizační plán podnikatele je postaven na tom, že dojde k obnovení primární i sekundární výroby v obchodním závodu podnikatele a že pohledávky dotčených stran budou uspokojeny ve stoprocentním rozsahu (bez příslušenství), a to v prodloužené době splatnosti," uvedl soudce.

 

Právě se děje

Další zprávy