Soud poslal zakladatele kryptoměnové burzy FTX na 25 let do vězení

ČTK ČTK
28. 3. 2024 17:59
Americký soud dnes odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.
Bývalý generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried loni v březnu před federálním soud na Manhattanu.
Bývalý generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried loni v březnu před federálním soud na Manhattanu. | Foto: Reuters

Podle prokuratury Bankman-Fried připravil klienty, investory a věřitele o více než deset miliard dolarů (zhruba 234 miliard korun), napsala agentura AP. Prokuratura pro zakladatele FTX navrhovala trest ve výši 40 až 50 let vězení, zatímco jeho obhájci označovali za adekvátní trest ve výši do šesti a půl roku vězení.

Bankman-Fried podle prokuratury nezákonně používal peníze klientů FTX k vlastním účelům, včetně nákupu luxusních nemovitostí v Karibiku. "Oběťmi obžalovaného se během několika let staly desetitisíce lidí a firem z několika světadílů. Ukradl peníze, které mu klienti svěřili. Lhal investorům, posílal zfalšované dokumenty věřitelům, pumpoval miliony dolarů v podobě nezákonných darů do našeho politického systému a uplácel zahraniční činitele. Každý z těchto zločinů si zaslouží dlouhý trest," cituje AP z prohlášení prokuratury.

Společnost FTX byla před svým kolapsem druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivy. Firma požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli v listopadu 2022. Začátkem letošního roku oznámila, že upustila od snah o obnovení provozu své kryptoměnové burzy. Místo toho se rozhodla zaměřit na likvidaci svých aktiv a vrácení finančních prostředků zákazníkům.

 

Právě se děje

Další zprávy