Službu plateb na kontakt si za měsíc aktivovalo přes 400 tisíc lidí

ČTK ČTK
14. 12. 2023 16:54
Službu plateb na kontakt si za měsíc aktivovalo přes 400 tisíc lidí

Službu platby na kontakt, kdy místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví stačí zadat mobilní číslo příjemce platby, si za první měsíc od spuštění aktivovalo přes 400 tisíc lidí. Pomocí služby uskutečnili desítky tisíc plateb, vyplývá z vyjádření bank, které službu svým klientům nabídly. Platbu na kontakt zatím podporuje šest bank, další dvě se chtějí připojit příští rok.

U Air Bank si platbu na kontakt aktivovalo 110 tisíc klientů. "V prvních dnech od spuštění byli klienti zvědaví a službu si hlavně zkoušeli. Počet plateb dosahoval k i čtyřem tisícům denně. Nyní službu denně využívá přibližně tisícovka našich klientů denně. Počet je stabilizovaný už několik týdnů a drží se denně na podobné úrovni," řekla mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Službu si aktivovalo také 100 tisíc klientů České spořitelny, z nichž 80 tisíc ji podle mluvčího Filipa Hrubého aktivně využívá. "Objem odchozích plateb již překročil čtyři miliony, zatímco objem příchozích plateb je již více než sedm milionů. Stále platí, že z hlediska objemu se zhruba polovina transakcí pohybuje v řádu desítek korun, zatímco druhá polovina v řádu stovek korun," řekl Hrubý.

Také u ČSOB si službu aktivovalo 100 tisíc klientů. "Ukazuje se, že pokud je placení stejně snadné jako volání, tak jde o ideální zákaznickou potřebu. Číslo účtu je totiž na rozdíl od mobilu pro většinu lidí složité k zapamatování i používání," uvedl výkonný ředitel za oblast Daily Banking v ČSOB Vladimír Vojtíšek.

Mezi klienty Raiffeisenbank si platbu na kontakt aktivovalo kolem 60 tisíc lidí, což odpovídá předpokladům banky. "Klienti za první měsíc úspěšně odeslali 15 tisíc plateb. V 33 tisíc případů si vyzkoušeli, že pro platbu stačí vybrat příjemce ze seznamu kontaktů, a ujistili se, že jim platbu mohou v budoucnu takto poslat," uvedla banka.

U Komerční banky se počet registrovaných klientů blíží 50 tisíc, plateb na kontakt zatím uskutečnili desítky tisíc, sdělila mluvčí banky Šárka Nevoralová. Fio banka zatím registruje 10 tisíc klientů s aktivovanou službou a zhruba 5000 plateb provedených za měsíc jejího fungování, uvedl mluvčí banky Jakub Heřmánek.

 

Právě se děje

Další zprávy