Průměrná sazba hypoték na počátku září klesla na 6,1 procenta

ČTK ČTK
7. 9. 2023 6:31
Průměrná sazba hypoték na počátku září klesla na 6,1 procenta ze srpnových 6,19 procenta, snížila se tak čtvrtý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: mBank

"Po skončení prázdnin některé banky přistoupily k tradičním podzimním slevám úrokových sazeb hypoték, což se projevilo i na Hypoindexu. Nicméně stále jde o časově omezené akční nabídky a základní sazba hypotečních úvěrů v bankách zůstává na stejné úrovni. Průměrná nabídková sazba se tak stále drží nad šesti procenty. U vybraných bank ale lze sjednat hypotéku i se sazbou nižší téměř o procentní bod," uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,1 procenta klesla přibližně o 180 korun na 22 770 korun.

Stejně jako minulý měsíc zlevnily nejvýrazněji hypotéky fixované na tři roky, a to o 15 bodů. U hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) se průměrná sazba snížila na 6,04 procenta a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 procent) na 6,33 procenta.

Zatímco úrokové sazby hypoték fixovaných na jeden rok s LTV do 80 procenta klesly v průměru o tři bazické body na 6,57 procenta, jednoleté fixace u hypoték pro mladé stagnovaly. Sazby všech ostatních fixací hypoték klesly o sedm bazických bodů.

Hypotéky s fixací na deset let s LTV do 80 procent zlevnily o sedm bodů na 5,95 procenta. Poprvé od října loňského roku se tak opět dostaly pod šestiprocentní hranici. Pod šesti procenty se od července držely pouze sazby hypoték s pětiletou fixací a LTV do 80 procent, které klesly o dalších sedm bodů na 5,84 procenta. O sedm bodů zlevnily také hypotéky pro mladé s fixací na pět a deset let, a to na 6,13 procenta, respektive 6,23 procenta.

"Vzhledem k tomu, že pokles nabídkových sazeb u většiny bank způsobily časově omezené slevové akce, nelze předpokládat, že jde o dlouho očekávanou změnu trendu vysokých sazeb. Obrat by mohlo přinést až výraznější snížení základních úrokových sazeb České národní banky," dodal Sýkora. K takovému kroku se bankovní rada ČNB podle něj zatím nechystá.

Pro další vývoj hypotečního trhu je podle analytika dobrou zprávou, že banky začínají pomalu snižovat úrokové sazby. Naopak špatnou zprávou může podle něj být to, že se pravděpodobně zastaví nebo i otočí dosud klesající trend cen nemovitostí. A to jednak kvůli pozvolnému snižování úrokových sazeb hypoték, ale hlavně kvůli zamrzlému tempu výstaveb nových nemovitostí, řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy