Rusko zvyšuje vývoz vepřového na čínský trh. Pomáhají mu spory mezi EU a Čínou

ČTK ČTK
19. 8. 2024 10:48
Rusko zvyšuje vývoz vepřového na čínský trh. Pomáhají mu spory mezi EU a Čínou

Rusko zvyšuje vývoz vepřového do Číny a postupně chce mít na čínském trhu masa z dovozu až desetiprocentní podíl. Ruským producentům teď pomáhají obchodní spory mezi Evropskou unií a Čínou. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Čína ročně doveze vepřové maso zhruba za 3,5 miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun), začátek letošního roku byl však slabší.

Čína je největším spotřebitelem vepřového masa na světě. Rusko začalo vepřové do Číny dovážet letos v únoru, až po letech získali povolení první tři ruští producenti. Čínskému trhu dovozového vepřového masa dominují producenti z EU, kteří dosud měli 51procentní podíl.

Obchod přispívá k rostoucím ekonomickým vazbám mezi Ruskem a Čínou tváří v tvář sílícím sankcím, kterým obě tyto země čelí ze strany západních států. EU nedávno stanovila prozatímní cla až 37,6 procenta na elektromobily dovážené z Číny, což zdůvodnila dotacemi, které čínští výrobci dostávají a které jsou podle Bruselu nespravedlivé. V reakci na to Čína označila dánské, nizozemské a španělské firmy vyvážející vepřové maso do Číny za cíl svého antidumpingového vyšetřování.

Ruští producenti ale budou čelit silné konkurenci ze strany dalších velkých exportérů vepřového masa, jako je Brazílie, plus rostoucí produkci v Číně. Poptávka po vepřovém v Číně klesá, i když v zemi se stále spotřebovává zhruba polovina vepřového, které se ve světě vyprodukuje. Loni produkce vepřového masa v celém světě přesáhla 120 milionů tun a v Číně se ho dosud ročně spotřebovávalo 53 až 54 milionů tun.

 

Právě se děje

Další zprávy