Ropa měla dobrý týden. Cena posiluje nejvíc od roku 2011

ČTK ČTK
6. 2. 2015 17:10
Dnes trh podpořily pokračující obavy o těžbu v Libyi a příznivé údaje z amerického trhu práce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Londýn - Světové ceny ropy na konci týdne dál rostou a severomořská ropa Brent míří ke svému nejvýraznějšímu týdennímu vzestupu od roku 2011. Dnes ropný trh povzbudily příznivé údaje z americké ekonomiky.

Cena Brentu kolem 16:00 středoevropského času posílila o 1,40 dolaru k úrovni 58 dolarů za barel a za týden získává asi deset procent. Americká lehká ropa WTI zdražila o více než dolar na 51,60 dolaru.

Od minulého čtvrtka ceny ropy vyskočily o téměř 20 procent, zůstávají ale stále na zhruba polovině svého posledního maxima z loňského června.

Analytici zatím trvalejší oživení cen nečekají, protože na trhu přetrvává přetlak nabídky a zvyšují se zásoby. Trhu ale k prudkému vzestupu z šestiletých minim dopomohly zprávy o poklesu počtu ropných vrtů v USA a o omezení investičních výdajů u velkých ropných společností.

Dnes trh podpořily pokračující obavy o těžbu v Libyi a příznivé údaje z amerického trhu práce. Tamní ekonomika vytvořila v lednu solidních 257 tisíc pracovních míst a v předešlých dvou měsících vzniklo mnohem více příležitostí, než statistici předtím odhadovali.

Údaje z USA tak na ropném trhu posílily důvěru v ekonomiku největšího světového spotřebitele ropy.

 

Právě se děje

Další zprávy