Proč ropa zdražila? OPEC vyhrává, v Americe zavírají vrty

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
4. 2. 2015 20:05
O skokový růst cen černého zlata v posledních dnech se postaraly spekulace o poklesu produkce v USA. U českých pump se to projeví se zpožděním.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Ještě v pátek stál barel severomořské ropy Brent kolem 49 dolarů, v dalších dnech ale cena skokově vyrostla o více než pětinu a nyní je, i po částečné korekci, stále o zhruba pět dolarů dražší.

Podle analytiků na trh zapůsobily zprávy o značném poklesu počtu aktivních vrtů v Severní Americe. Vypadá to, že OPEC dosáhl svého a dotlačil producenty břidličné ropy ze Spojených států a Kanady k omezením.

"Ceny se na začátku roku dostaly na úrovně, kde už se těžba z některých vrtů přestávala vyplácet," vysvětluje analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Řada firem ohlásila omezení těžby a snížení investic do infrastruktury. Snížit plánované výdaje pro letošní rok už musely například energetický gigant Chevron Corp. i ropná společnost Royal Dutch Shell.

Strategie OPEC zabírá

Loňská strategie členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která spočívá v zachování objemu těžby i při klesající poptávce, tak do určité míry zafungovala.

"Svým rozhodnutím zamýšleli (členové OPEC, pozn. redakce) docílit toho, aby jim tržní podíl dále neukusovali producenti břidličné ropy ze Spojených států a Kanady. Ti při současných nízkých cenách ropy musí omezovat svoji aktivitu, což vede k určitým korekcím v ceně ropy – jako například právě k růstu z posledních dní," uvádí ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Saúdská Arábie, klíčový člen OPEC, také podle Kovandy chce docílit toho, aby firmy a podniky ve světě nebyly tolik motivovány zavádět efektivnější technologické postupy jako například rozvoj elektromobilů, které významně omezují objem využívané ropy a ropných produktů. Zatím se to daří.

"Ukazují to například i včerejší čísla z USA za tovární objednávky, které v prosinci 2014 strmě poklesly, pátý měsíc v řadě. Zásadním důvodem poklesu je právě útlum americké energetiky a omezování kapitálových investic amerických energetických firem," dodává Kovanda.

Analytici: Dno to ještě není

Trhem se sice začaly šířit spekulace, že ceny ropy již dosáhly svého dna, analytici o tom ale pevně přesvědčení nejsou a nečekají další rychlý růst.

"Já si nemyslím, že by cena těsně pod 50 dolary za barel měla být dnem," říká analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. "Myslím si, že z většího nadhledu pokles nekončí. Nabídka je stále velká a poptávka jen tak nevzroste."

Dramatický růst cen ropy v nejbližší době neočekává ani Vlk. "Ropa by letos celkově růst měla, ale nikoli tím tempem jako nyní. Dno stále vidím mezi 40 a 50 dolary a je klidně možné, že se na něj ještě v příštích pár měsících podíváme. Do konce roku pak předpokládáme růst zhruba na 70 dolarů za barel."

Skokový růst cen ropy částečně ovlivní i ceny u českých pump. "Ceny ještě mohou krátce klesat spolu se snižováním marží, ale měly by se už stabilizovat a ve výhledu týdnu až dvou zřejmě porostou. Jak moc a jak dlouho, to se bude odvíjet od ropy," říká Vlk. Na konci minulého týden se pod hranici 30 korun za litr dostala cena benzinu i nafty.

Dobrá zpráva pro rubl

Skokové zdražení černého zlata bylo nicméně dobrou zprávou pro ruský rubl. Zatímco v pondělí ráno se jeho hodnota pohybovala nad 70 rubly za dolar, dnes ráno bylo k dostání 65,9 rublu za dolar.

V Rusku samotném se přitom situace nezlepšuje. "Inflace roste a řada politiků se bojí, že nedojde na přesvědčení centrální banky, že za rok bude inflace nižší," připomíná Pikora. Proto se podle něj začíná uvažovat o tom, že budou stanoveny maximální ceny potravin, protože zejména ty kvůli sankcím výrazně podražily.

 

Právě se děje

Další zprávy