Zlatý prapor připomene hrdinu Pražského povstání na místě, kde ho "ukryli" komunisti

Domácí Domácí
28. 6. 2024 16:19
V areálu někdejšího Nuselského pivovaru v Praze vznikne nový pomník Karla Kutlvašra - jednoho z největších hrdinů moderních českých dějin, legionáře, velitele Pražského povstání v roce 1945 a později též politického vězně. Pomník, jehož autorem je Ondřej Tichý, bude mít podobu praporu.
Vizualizace budoucí podoby pomníku generála Karla Kutlvašra,
Vizualizace budoucí podoby pomníku generála Karla Kutlvašra, | Foto: ONplan

Podoba pomníku vzešla z otevřené umělecké soutěže, jejímž zadavatelem byla společnost Penta Real Estate, která v Nuslích staví novou rezidenční čtvrť. Organizátorem soutěže byla plánovací kancelář ONplan lab. Nový pomník bude dokončen a odhalen na jaře příštího roku, u příležitosti 80. výročí Pražského povstání.

Umístění pomníku v bývalém Nuselském pivovaru není náhodné. Generál Kutlvašr zde na sklonku života, po perzekucích komunistickým režimem, pracoval jako noční hlídač. Nyní v areálu vzniká nová čtvrť tvořená moderní zástavbou v severní části a zároveň historickými památkově chráněnými budovami pivovaru, které nyní dostanou nové využití. Budou v nich byty, obchody, restaurace a služby. Pomník vznikne na centrálním náměstí mezi starou a novou zástavbou.

"Porota přistupovala k výběru návrhu uměleckého díla k poctě generála Karla Kutlvašra opravdu zodpovědně. Na vítězném návrhu pomníku porota kromě uměleckého výrazu a kvality zpracování návrhu hodnotila kladně zejména komplexní ideový záměr autora a výběr symbolických rovin, kterými bude tato osobnost připomínána budoucím obyvatelům a návštěvníkům Nuselského pivovaru. Zapojení uměleckého díla do nového prostranství je podpořeno jeho světelným prvkem upomínajícím na poslední noční služby hrdiny, jehož odkaz měl být minulým režimem z našich dějin vymazán," řekla Marie Foltýnová, předsedkyně soutěžní poroty a kurátorka Galerie hl. m. Prahy.

Vizualizace centrální části areálu Nuselského pivovaru, v níž bude umístěn pomník generála Karla Kutlvašra. V jižní, části leží historický pivovar, v severní nové domy.
Vizualizace centrální části areálu Nuselského pivovaru, v níž bude umístěn pomník generála Karla Kutlvašra. V jižní, části leží historický pivovar, v severní nové domy. | Foto: Penta Real Estate

"Dílo nese název Prapor generála Kutlvašra - bez rizika se nic neudělá! Motiv praporu se promítá do sochařské formy navrženého pomníku. Tvarosloví důrazně zrcadlí vysoké hodnoty, kterými Karel Kutlvašr oplýval - noblesa, odvaha, rozhodnost, empatie, rozvážnost při extrémních situacích, řekl Ondřej Tichý, autor vítězného návrhu pomníku.

"Prapor v celé své prostorové a tvarové jemnosti přináší do místa pozitivní náboj. Dílo důstojně vzdává poctu generálu Kutlvašrovi a kolemjdoucím otevírá silný příběh člověka, který pro naši společnost vykonal mnohé, ačkoliv mu komunistický režim 'poděkoval' téměř 12letým vězením s doživotními následky. U paty vertikálního sloupu je textové sdělení s citací slov Karla Kutlvašra - jedná se o výtažek z rozhovoru mezi Kutlvašrem a jeho kolegou v roce 1939: 'Jsi si jist, že tě nikdo neudá?' 'Nejsem, ale bez rizika se nic neudělá!'" doplnil Tichý.

Vizualizace budoucí podoby pomníku generála Karla Kutlvašra.
Vizualizace budoucí podoby pomníku generála Karla Kutlvašra. | Foto: ONplan

Umělecká soutěž, která byla vyhlášena v únoru letošního roku, byla dvoufázová. Do 1. fáze se přihlásilo 28 autorů, z nichž porota vybrala šest konceptů pro 2. fázi soutěže. Jejich autoři koncepty rozpracovali ve 2. fázi do podrobnějšího návrhu. Z nich porota vybrala vítěze soutěže. Samotné soutěži předcházela veřejná debata o životě Karla Kutlvašra, o možných přístupech ke ztvárnění dějinných událostí a o roli pomníků ve veřejném prostoru.

V nezávislé části soutěžní poroty zasedl také sochař Tomáš Džadoň, architekt a bývalý děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Osamu Okamura, kurátoři Ondřej Horák a Jiří Ptáček a architektka Linda Obršálová ze studia M2AU.

Závislou část tvořili zástupci města a městské části, zástupci investora ze společnosti Penta Real Estate nebo architektka Martina Chisholm, spoluautorka architektonického návrhu nové rezidenční čtvrti v Nuselském pivovaru. Předložené soutěžní návrhy posuzovali také odborníci poroty: Martin Špičák z Kanceláře veřejného prostoru IPR Praha, vojenský historik a ředitel památníku Lidice Eduard Stehlík nebo člen rodiny Karla Kutlvašra Pavel Švec.

"Život generála Karla Kutlvašra je kronikou našich dějin 20. století. Byl nejmladším generálem československých legií v Rusku a vojenským velitelem Pražského povstání, kde v květnu 1945 přispěl k domluvě kapitulace německých vojsk. Díky tomuto činu se po válce stal pro komunisty nepohodlným a v roce 1948 byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí. Zemřel roku 1961, rok po propuštění na amnestii z vážných zdravotních důvodů. Jeho osud symbolizuje životy neprávem odsouzených válečných hrdinů 20. století, na které nesmíme zapomínat," popsal Michal Hroza, radní hlavního města Prahy a bývalý místostarosta Prahy 4.

Ilustrace generála Karla Kutlvašra.
Ilustrace generála Karla Kutlvašra. | Foto: ONplan lab

"Velmi mě těší, že nově vznikající veřejný prostor bude doplněn o umělecké dílo, které navíc uctí památku hrdiny generála Karla Kutlvašra, jehož život byl propojen také s Prahou 4," řekl Petr Tomáš Opletal, radní Prahy 4.

Penta Real Estate dlouhodobě usiluje o výstavbu budov v co nejvyšším standardu z hlediska architektury i udržitelnosti a dbá rovněž na kvalitní veřejná prostranství a zeleň v okolí svých budov. Vyhlašuje otevřené umělecké soutěže ke všem novým projektům, které dokončí, otevírá tak příležitosti i novým, dosud neznámým umělcům.

Ptačí pohled na revitalizovaný areál Nuselského pivovaru ve směru na
severozápad.
Ptačí pohled na revitalizovaný areál Nuselského pivovaru ve směru na severozápad. | Foto: Penta Real Estate

Dvě takové soutěže (pro lokalitu Nové Waltrovky na Praze 5 a pro atrium nového hotelu The Cloud One v Hybernské ulici na Praze 1) už letos proběhly a nyní probíhá realizace vítězných návrhů. Soutěž k poctě generála Kutlvašra je tak třetí uměleckou soutěží, kterou Penta Real Estate v poslední době vyhlásila.

"Chceme být hybatelem společenské debaty, jak má umění ve veřejném prostoru vypadat. 40 let jsme ve veřejném prostoru měli hlavně neznámé vojíny a Koněvy. Po dalších 35 letech s první generací porevolučních umělců je jistě prostor objevit i nové talenty, nebo přitáhnout do Česka přední světové výtvarníky či sochaře," říká David Musil, generální ředitel společnosti Penta Real Estate pro Českou republiku."

 

Právě se děje

Další zprávy