Přístavby z devadesátek zabalili do akátu. Kolby dostalo šmrnc moderního vinařství

Přístavby z devadesátek zabalili do akátu. Kolby dostalo šmrnc moderního vinařství
Přestože tradice vinařství v Pouzdřanech sahá až do období Přemysla Otakara II., poměrně nedávno ho převzal nový majitel, který má k pěstování vinné révy jiný přístup než předchozí vlastníci půdy. Zakládá si na přírodních postupech a respektu ke krajině.
"Winebar jsme umístili do historické budovy vinařství. Prostor přímo navazuje na rozsáhlé sklepy pod budovou. Místo klasického baru jsme navrhli doprostřed prostoru masivní degustační stůl, kde je možné stát okolo a debatovat nad vzorky," vysvětlují Jan Veisser a Jan a Barbora Horovi.
... a podsvícené kruhové prvky se sklenicemi...
Vinařství stojí na okraji obce a přímo navazuje na Pouzdřanskou step.
Foto: Aktuálně.cz/BoysPlayNice
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
14. 5. 2024 11:12
Vinařství Kolby v Pouzdřanech v Jihomoravském kraji je celé v novém. Majitelé nechali opravit historickou budovu a vizuálně upravit novodobé přístavby, které dohromady netvořily jednotný celek. Oceňovaní architekti ze studia ORA přišli s myšlenkou zahalit novější části areálu do fasády z akátu, čímž sladili celý areál a vyhnuli se zbytečnému bourání.

"Fasáda má dvě úrovně - vnější řídkou treláž, která slouží jako opora pro popínavé rostliny, a vnitřní husté laťování, které se místy líně sveze, aby zformovalo lavici," vysvětlují Jan Veisser a Jan a Barbora Horovi s tím, že akát zvolili hlavně kvůli tomu, že roste všude okolo: "Je to vhodná lokální dřevina, která díky své odolnosti splňuje nároky na dlouhou životnost konstrukce," dodávají.

Majitel Kolby si přál, aby vzhled a genius loci vinařství odpovídal jeho filozofii, která si zakládá na přírodních postupech a respektu ke krajině. "Celý areál nedávno prošel velkou proměnou, a tak nebylo vhodné do stávajících objektů příliš zasahovat, nebo je dokonce demolovat. Přesto bylo potřeba změnit výraz staveb a aktualizovat provozní vazby, aby odpovídaly potřebám současného vinařství," vysvětlují architekti, kteří kromě sjednocení areálu dostali za úkol i vybudování suchého skladu lahví a vinného baru pro návštěvníky.

Bar s dlouhým stolem se autorům rekonstrukce podařilo včlenit do historické budovy nad rozsáhlé sklepy. Suchý sklad, který je jejich nejvýraznější stavbou v areálu, má podobu betonové montované haly. "Beton jsme dobarvili do zemitého tónu. Předsazená porostlá fasáda stíní betonovou konstrukci, čímž přispívá k vnitřní teplotní stabilitě. K udržitelnosti provozu vinařství přispívá i fotovoltaika na střechách," říkají. 

 

Právě se děje

Další zprávy