Nejdražší dům v Česku už nemá "vetřelce". Tubusy ve dvoře nahradil Kašpárkův podnik

Nejdražší dům v Česku už nemá "vetřelce". Tubusy ve dvoře nahradil Kašpárkův podnik
Dům U Červené lišky stojí naproti Staroměstské radnici a stejně jako jeho okolní zástavba i on má dlouhou historii. Raně barokní vzhled s prvky gotiky skrývá ve svých útrobách sklepy s kanálky, které už ve 12. století využívali řezníci k uskladnění a porcování masa.
Architekt Václav Červenka měl za úkol vrátit domu co nejvěrnější historickou podobu a jeho interiér přizpůsobit současnému stylu života a energetické náročnosti.
"Použili jsme ty nejmodernější technologie a musím říct, že byl vskutku oříšek do původní gotické budovy vše umístit tak, abychom nenarušili duch místa a celkový dojem," říká architekt, kterého si skupina RSJ Investments vybrala pro rekonstrukci.
Na proměnu, která trvala osm měsíců, dohlíželi odborníci. Dům je od roku 1958 kulturní památkou, je součástí rezervace i světového dědictví UNESCO.
Foto: Aktuálně.cz/Tomáš Dittrich
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
9. 6. 2024 10:44
Dům U Červené lišky na pražském Staroměstském náměstí se po letech dočkal důstojné proměny. Jeho majitel, firma RSJ Investments, odstranil nevhodné prvky z 90. let, vyzdvihl jeho historii a přizpůsobil interiéry novodobému stylu života.

Nejdražší měšťanský dům v Česku, za nějž původní majitel zaplatil v přepočtu 250 tisíc korun za metr čtvereční, má zázemí pro eventy a restauraci Radka Kašpárka. Michelinský šéfkuchař, který je jednou z hlavních tváří pořadu Masterchef, získal pro svou novou restauraci "420" nejsvětlejší část domu, která vznikla proměnou a zastřešením původního vnitřního dvora. 

"Radkův nový koncept kvalitní a zážitkové české gastronomie, která do centra města přiláká i Pražany, se nám moc líbil. Snažili jsme se pro něj v domě vytvořit jedinečný prostor, což byla samozřejmě velká výzva pro architekta. Musel se vypořádat s prvky divokých devadesátých let v podobě tubusů, které propojovaly jednotlivé části domu skrz dvůr," popisuje partner skupiny Libor Winkler původní vzhled dvora, který připomínal futuristický film o návštěvnících z vesmíru.

Zastřešení je na úrovni čtvrtého patra. Součástí dvorany jsou plastiky v podobě vlaštovek, které jako by létaly nad hlavami zákazníků. "Inspiraci jsem našel u otce gotické architektury Giovanni Santiniho, jehož tvarosloví jsme převedli do současné formy a materiálu. Osobně vnímám tuto klenbu jako nejvýraznější v celé rekonstrukci," říká autor proměny domu Václav Červenka.

Kromě restaurace se rekonstrukce dočkaly i další prostory, které skrývají středověké malby, štuky a sklepy z 12. století. Podívejte se.

 

Právě se děje

Další zprávy